Vanliga frågor
Vad ska jag tänka på när jag ska välja gymnasieutbildning?
Det är bra att välja något som du har intresse för. Då är det mycket större chans att du lyckas. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det du väljer till gymnasiet inte nödvändigtvis behöver vara det du sysslar med i framtiden.
Vad är skillnaden på en kommunal skola och en friskola?
Det är ingen större skillnad förutom att det är olika ”huvudmän”, en friskola erbjuder en lika säker utbildning som en kommunal skola. Fördelen med vår skola är att vi jobbar nära branschen och att vi får en utbildning som ger oss jobb direkt efter studenten. Vår skola återinvesterar eventuell vinst i verksamheten, det känns tryggt och ger en hög kvalitet.
Hur ser intagningen ut, hur höga poäng behöver man?
Intagningspoängen varierar beroende på hur många som söker de olika utbildningarna och hur måna platser som erbjuds. Satsa på minst godkänt i alla ämnen så ökar dina chanser att bli antagen.
Varför har ni partners och hur arbetar ni med dom?
Genom våra partners får vi vara ute i branschen och lära oss på riktigt. Det är här vi får den praktiska delen av utbildningen av de som är proffs.
Hur är maten på skolan?
Nästan alla våra skolor har matkort vilket innebär att vi kan välja mellan flera olika restauranger att äta på. Se Skolfakta under respektive skola för mer info.
Hur funkar det med mentorskap?
En mentor hjälper eleverna att nå sina studiemål men finns också där som stöd. Våra mentorer har inga kurser och betygsätter inte eleverna utan fungerar mer som en länk mellan elev och lärare.
Hur ska jag göra om den utbildning jag vill läsa inte finns där jag bor?
Vi har riksintag så du kan söka till våra utbildningar i hela landet.
Har ni utlandspraktik?
Vilka försäkringar har elever på Realgymnasiet?
Elevolycksfall
Vissa kommuner har en kollektiv olycksfallsförsäkring som försäkrar alla elever som är skrivna i kommunen oavsett var de går i skolan. Vissa kommuner försäkrar alla elever som går i kommunal eller friskola i kommunen. I dessa fall ställs frågor och anmäls skada direkt till kommunen eller deras försäkringsbolag. Övriga elever täcks av Lärandes kollektiva olycksfallsförsäkring.
Reseförsäkring elever
Den kollektiva olycksfallsförsäkringen täcker normalt inte utlandsresor för elever. Vid utlandsresor omfattas därför eleverna av Lärandes tjänstereseförsäkring.
Ansvarsförsäkring vid praktik
Vid praktik omfattas eleven av en utökad ansvarsförsäkring kopplad till Lärandes företagsförsäkring som täcker, av elev orsakad, person-, sak- eller förmögenhetsskada på praktikplatsen.
För mer information kring elevförsäkringar kontakta gärna rektor på er skola.
Vilka möjligheter har jag efter studenten?
84% av Realgymnasiets elever jobbar eller studerar ett halvår efter examen. Vi har dessutom tre utbildningar som har 6 månaders jobbgaranti – Nordic Choice Hotels, ProMeister Fordon och Great Security Säkerhetstekniker. De erbjuder en provanställning på 6 månader till elever som gått ut programmet med godkänd examen.