Frågor och svar

Här samlar vi vanligt förekommande frågor till oss. Är det någon fråga du inte fått svar på här? Kontakta oss gärna! 📬

Var har ni ert stall?
Realgymnasiet i Växjö har inget eget stall men våra elever rider hos Växjöortens Fältrittklubb i Bergunda. Det kommer en taxibuss till skolan som skjutsar eleverna till och från stallet.

Läser man Biologi 2 hos er?
Vi erbjuder alla elever på skolan, oavsett inriktning, Markens och växternas biologi eller Djurens biologi. Dessa kurser var för sig motsvarar Biologi 2.

Var ligger skolan någonstans?
Vi finns i centrala Växjö med ett par minuters promenad från tågstationen. För karta och adress, läs mer under "Kontakta oss" i menyn.

Vilka matte-kurser kan man läsa?
Alla på skolan läser Matematik 1. Vill du till exempel kunna läsa ett naturvetenskapligt basår på Linnéuniversitetet efter studenten behöver du också läsa Matematik 2, vilket du kan göra hos oss. Om flera elever önskar så erbjuder vi även Matematik 3.

Blir det ofta inställda lektioner hos er?
Nej, det händer faktiskt väldigt sällan.

Hur många år har man idrott och var/hur?
Kursen Idrott och hälsa 1 är obligatorisk i årskurs 1. Därefter får du välja om du vill lägga till Idrott och hälsa 2 i årskurs 2 eller 3. På idrottslektionerna hittar man på olika saker. Ibland är vi på gymmet och vi är ofta utomhus. På vintern åker vi ibland skridskor eller är ute och bakar krabbelurer - lite allt möjligt alltså!

Får eleverna som går på Realgymnasiet i Växjö ta hand om djuren på helgerna?
Ja, från och med vårterminen årskurs 1 så finns det möjlighet att ta hand om djuren på helgerna och på loven. Men det förutsätter att man visar att man kan ta ansvar och har tillräckliga kunskaper. Du får då betalt och det blir alltså som ett extrajobb.

Vad gör man i Svenska 2 och Svenska 3?
I Svenska 2 lär man sig skriva akademiskt och man läser mycket litteraturhistoria. I Svenska 3 är det fortsatt mer akademiskt skrivande och man höjer nivån ytterligare, vilket är användbart för universitetsstudier. Dessutom innehåller kursen en del språkhistoria.

Hur länge har skolan funnits?
Vi startade upp i Växjö under hösten 2021 men har funnits länge på andra orter i Sverige.

Vad gör man under mentorstiden?
På mentorstiden läser man bland annat en kurs som heter Personlig utveckling och externa relationer. Sen pratar man också om vad som händer på skolan, och ibland bjuds det in föreläsare som pratar om något spännande.

Måste man läsa mer matte?
Matematik 1 måste du läsa hos oss men därefter är det valfritt om du vill läsa mer matte.

Hur många elever går hos er?
Just nu går cirka 80 elever hos oss fördelade på tre årskurser.

Kan man läsa språk hos er?
Hos oss läser eleverna svenska och engelska. Vi erbjuder i dagsläget inga andra språk.

Hur är studiemiljön på skolan?
Vi har det väldigt lugnt och skönt på skolan, och många elever som börjar hos oss är förvånade över hur tyst det är.

Får man högskolebehörighet hos er?
Hos Realgymnasiet i Växjö behöver du inte fundera på vilka kurser du måste välja för att kunna få högskolebehörighet. Det ingår i alla våra programfördjupningar. Vill du däremot endast fokusera på en yrkesexamen kan du välja bort högskolebehörigheten. Du har tre alternativ att välja mellan:
– Få yrkesexamen inom 2500 poäng
– Få yrkesexamen och högskolebehörighet inom 2500 poäng
– Få yrkesexamen och högskolebehörighet inom 2800 poäng

MISSA INGENTING!

Är du intresserad av oss och vill få SMS-utskick med en personlig inbjudan till våra aktiviteter så som öppet hus, prova-på-dagar och VIP-kvällar?

Klicka på länken och fyll i formuläret så återkommer vi till dig!