Bygg- och anläggningsprogrammet

Mark- och anläggning - ME-skolan

Program
Bygg- och anläggningsprogrammet
Studievägskod
BAANL
Inriktning
Mark - och anläggning
Examen
Yrkesexamen och högskolebehörighet

Programfördjupningen finns på följande orter

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Plugga i praktiken och bli maskinförare

Det här är utbildningen för dig som är intresserad av det allra senaste inom teknik. Som maskinförare arbetar du med kraftfulla maskiner i en högteknologisk miljö. En stor del av utbildningen sker i hytten och du som elev erbjuds bidrag till körkortsbehörighet för personbil och lätt lastbil!

Bra APL-utsikter!

APL sker i minst 15 veckor, oftast längre. APL förekommer i åk 2 men är i huvudsak förlagd till åk 3. APL berör innehållet i kurserna Anläggningsförare 1 och 2 (åk 2) samt Anläggningsförare 3 och 4 (åk 3).

Utbildningen ger dig både grundläggande högskolebehörighet och yrkesexamen, i en bransch som förväntas växa stort under det kommande decenniet.

Utbildningen ger dig kunskaper i markarbeten som schakt- och materialförflyttning inom väg- och ledningsarbete och ballast samt trafikkunskap.

Studieupplägg

Under utbildningens första år får du grundläggande kunskaper inom bygg- och anläggningsteknik. Du varvar teori inne på skolan med praktiska arbetsmoment ute på vårt övningsområde. Här lär du dig de grunder du behöver för ditt framtida yrke.

Under ditt första år lär du dig också grunderna i husbyggnad, måleri och plåtslageri.

Under ditt andra år får du lära dig mer om anläggningsmaskiner och deras utrustning samt hur de hanteras. Du får en introduktion till olika typer av anläggningsarbeten samt körteknik, trafiksäkerhet och miljöpåverkan.

Under året får du också fördjupa dig i ritningsläsning samt mätnings- och avvägningsteknik och du lär dig mer om informationssökning, planering och beräkning som viktiga grunder i arbetet.

Under utbildningens sista år tillbringar du mycket tid i maskinen. Du tränar och utvecklar dina kunskaper på de olika maskintyperna och hur de bäst används.

Här får du också mer kunskap om olika arbetsmetoder, säkerhet och miljöarbete. Du varvar hela tiden praktiska moment på övningsområdet med teori inne på skolan.

På alla våra yrkesprogram får du eller lånar du den utrustning som behövs för undervisningen eller vid speciella aktiviteter.

Efter gymnasiet:
Efter utbildningen kan du arbeta som maskinförare och i ditt yrke köra till exempel grävmaskin, hjullastare, eller en dumper. Yrket är mångfacetterat och omväxlande beroende på aktuellt projekt.

Utvecklas inom branschen:
För den som vill gå vidare och utvecklas i branschen finns goda möjligheter. Många unga maskinförare blir projektledare, platschefer, byggnadsingenjörer eller egna företagare – maskinentreprenörer.

Plugga vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola (YH) inom andra branscher:
Vill du efter gymnasiet läsa vidare till ett helt annat yrke än det du läst på gymnasiet så har du många valmöjligheter genom den grundläggande högskolebehörigheten med möjlighet till särskild behörighet. Alla våra skolor erbjuder utökade kurser i matematik och samhällskunskap. Kontakta skolans kommunikatör eller rektor för mer information.

Poängplan

Maskinerna på Anläggningsfordon - ME-skolan

På anläggningsfordon - ME-skolan använder vi dom senaste och nyaste maskinerna och vi byter ut dom vartannat år. Allt för att du ska ha jobbat med dom senaste maskinerna innan du söker jobb.

Här är maskinerna som du kommer att jobba med:

Cat 308/307,5 - Minigrävare
Cat 313F - Liten grävmaskin
Cat M 314F - Hjulgrävmaskin
Cat 926M - Hjullastare