Välkommen till Realgymnasiet i Linköping!

Vad kan du läsa i Linköping?

Kommande aktiviteter

Träffa oss på våra aktiviteter!

Alla aktiviteter

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Vad krävs när man går ett lärlingsprogram?

26 april 2022

Den som gör ett medvetet val utifrån intresse, visar framfötterna och uppfyller kraven, har goda chanser till jobb i branschen efter studenten.

Vad krävs när man går ett lärlingsprogram?

Den som tänker att ett lärlingsprogram innebär lägre krav än ett annat program på gymnasiet får nog tänka om. Förväntningarna är höga på den elev som går lärling, både på lektioner i skolan men också ute på arbetsplatsen där man har sin APL. Vi har tre lärlingsprogram på Realgymnasiet i Linköping i branscherna: 

  • Hotell
  • Ridsporten
  • Säkerhetsbranschen

Du som lärlingselev

För att det ska bli en riktigt lärorik, utvecklande och rolig tid är det viktigt att välja det man verkligen är intresserad av. Stor del av din studietid sker ute i den bransch du valt. 

Utöver det innebär lärling att du som elev har ena foten i skolan, och den andra ute på en arbetsplats (APL). Det ger en stor variation och stimulans att växla mellan skola och APL. Att då ha förmågor som att planera sin tid, ta eget ansvar och hitta lösningar på uppkomna situationer är viktigt. Både för att skolarbetet, och tiden ute på APL ska fungera. 

Din APL-plats ger dig verktygen för att utvecklas enligt uppsatta kursmål och bidrar till att du ska bli anställningsbar. Du som elev behöver ta ditt ansvar ute på företaget och växa in i att vara en del i den dagliga verksamheten. 

Den som tar vara på de möjligheter ett lärlingsprogram ger har en kanonstart efter gymnasiet!