Amanda Svensson , Hund

Det är en blandning mellan praktiskt och teoretiskt, det var det bästa.

Amanda Svensson läste programfördjupning Hund på Realgymnasiet i Stockholm. Idag jobbar hon som platschef på ett hunddagis. Här berättar Amanda mer om sin gymnasietid och hur det är att läsa Hund.

Det är en blandning mellan praktiskt och teoretiskt, det var det bästa.

Vad gick du för utbildning på Real?
Jag heter Amanda Svensson och jag läste programfördjupning Hund på Realgymnasiet i Stockholm. Jag tog studenten 2021.

Vad gör du idag?
Idag jobbar jag som platschef på ett hunddagis som heter Dogcare i Bromma. Dagiset har plats för 45 hundar. Ägaren av hunddagiset äger även ett hundtrim där jag också jobbar ibland. Under skoltiden hade jag min APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Dogcare under två år.

Vad var det bästa med utbildningen?
Det är en blandning mellan praktiskt och teoretiskt, det var det bästa. Varje vecka fick vi åka iväg till hundhallen, det var roliga dagar.

Vill du utbilda dig vidare i framtiden?
Jag vill utbilda mig till hundinstruktör och hundbeteendevetare.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är att få att få lära känna olika hundar och raser. Det är stor skillnad på hundar och det är utvecklande att få lära sig hur olika raser fungerar. Jag uppskattar variationen att både vara på hunddagiset och hundtrimmet, jag lär mig mycket genom det.

Har du haft nytta av det du lärde dig under utbildningen i ditt nuvarande arbete?
Ja, absolut, när jag läste Hund fick vi gå en hunddagisutbildning. Jag har alla grunder för att öppna ett eget hunddagis tex med vilka utrymmen som krävs och har läst och praktiserat mycket hundträning så att hundar på ett så bra sätt ska fungera ihop. Jag har lärt mig mycket om hundars beteende och kroppsspråk vilket hjälper mig.

Vad är ditt tips till andra som vill läsa Hund?
Var inte rädd för att söka, det är världens roligaste utbildning. Man får så mycket hjälp från skolan och man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet. Om man har hundar som sitt intresse tycker jag man ska satsa på denna utbildning. En praktisk utbildning är roligt att läsa och dessutom fick jag grundläggande högskolebehörighet om jag vill plugga vidare.

Vad är ditt bästa minne från studietiden?
Det är massor av minnen. Vi åkte en vecka på klickerutbildning. Då träffade vi andra Realgymnasiet-elever från andra skolor, det var superkul.

Vad tror du att du gör om fem år?
 Jag har en egen hund och tävlar i någon hundsport tex lydnad. Antingen jobbar jag kvar där jag är idag eller så har jag öppnat ett eget hunddagis. I framtiden vill jag bli hundpolisförare.