Att utvecklas på APL

12 februari 2021

Emmie går tredje året på Naturbruksprogrammet Sällskapsdjur & Djursjukvård på Realgymnasiet i Lund. Under hennes år på skolan har hon fått möjlighet att vara på APL (arbetsplatsförlagt lärande) för att lära på riktigt, i verkligheten.

Att utvecklas på APL

Du har varit på några olika APL-platser under dina år på Realgymnasiet. Vilken plats har varit mest lärorik?

Den platsen som jag anser har varit mest lärorik är Evidensia i Ystad. Där fick jag vara mer delaktig i vad som gjordes samtidigt som jag har ett väldigt stort intresse i arbetet. Det är mycket lättare och jag är mer öppen för att lära mig saker när det finns ett intresse, så på den platsen har det varit mest lärorikt. 

Vad tar du med dig för lärdomar från din APL?

Jag tar med mig väldigt mycket. APL har gett mig många möjligheter att utvecklas som person och lära mig mer om mig själv. För mig var det väldigt nervöst i början av APL-perioderna men med tiden lärde jag mig hantera olika situationer, lära mig agera rätt när det kommer till exempelvis kundbemötande men också hur man är en bra arbetskamrat. På en arbetsplats gäller det att ha ett gott samarbete och jag tycker absolut att det är någonting som jag har blivit bättre på.
APL har även gjort mig mer självsäker då jag, efter att ha lärt mig av dessa olika situationer, också kan sortera när det är värt att ge sig in i argumentationer och diskussioner eller liknande samtidigt som jag har lärt mig hur man bemöter kritik på ett professionellt sätt. Jag skulle säga att jag har fått starkare självförtroende av APL.

Finns det något speciellt moment du tycker varit extra kul?

Min APL plats på Evidensia i Ystad har gett mig möjligheten att få vara en del av mitt drömyrke. I Ystad tycker jag att alla momenten har varit kul. Jag har fått vara i kontakt med djur hela dagarna och jag har även fått se på och hjälpa till under veterinärmedicinska behandlingar - allt från röntgen och operation till kloklippning.

Har du fått bra kontakt med din handledare på din APL?

Jag har fått jättebra kontakt med min handledare på APL. Evidensia i Ystad är en mindre klinik vilket även har gjort att jag har fått en bra kontakt med resterande som jobbar där, man blir som en liten familj i ett sådant sammanhang.

Vad tycker du om din APL-tid på Evidensia i Ystad?

Som sagt har Evidensia i Ystad gett mig möjligheten att få vara en del av mitt drömyrke, det är jag väldigt tacksam för. Jag har lärt mig supermycket, både om arbetet men också om mig själv i situationer sammankopplat med högt tempo och snabba beslut. Det är en tid jag alltid kommer att ta med mig.