Satsa på ett framtidsyrke – bli bilmekaniker

2 februari 2023

När Automässan i Göteborg nyligen anordnades fanns elever från programmet Promeister fordon tillsammans med Promeisters mekaniker på plats för att bygga om en VW bubbla från 1973 till en elbil.

Satsa på ett framtidsyrke – bli bilmekaniker

Marcus Bolmenstam läser tredje året på Promeister Fordon vid Realgymnasiet Stockholm och var en av de som förvandlade den klassiska bilen med hjälp av modern teknik – ett mässinslag som väckte stor uppmärksamhet hos såväl besökare som media.

Jag har varit intresserad av bilar sedan jag var liten och vill efter min utbildning jobba som bilmekaniker på personbilar

Marcus Bolmenstam Elev, ProMeister fordon

Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. De kommande åren beräknas det behövas närmare 6000 nya bilmekaniker i Sverige. För Realgymnasiets fordonselever väntar garanterat ett jobb efter godkänd och avslutad gymnasieexamen. Promeister Fordon erbjuder nämligen jobbgaranti efter examen med 6 månaders provanställning. Jobbgarantin är ett initiativ för att möta bristen av mekaniker i branschen och öka antalet anställningsbara mekaniker.

Realgymnasiets elever får genom ProMeister också med sig den hett eftertraktade kompetensen HVT (HögVoltsTekniker) som är ett skall krav enligt den relativt nya branschstandarden för säker hantering av elfordon. 

I princip alla arbetsgivare inom motorbranschens verkstäder kommer förr eller senare vara tvungna att se till att deras anställda mekaniker har gått den utbildningen för att kunna jobba med moderna el- och Hybridfordon. På så sätt positionerar sig våra elever mycket bra till när de gäller att komma in på arbetsmarknaden.

Tommy Krutholm Programansvarig

För Marcus känns valet av utbildning helt rätt när examen nu närmar sig.

- Om man är händig och gillar att göra saker, men trött på att sitta i skolbänken. Då är det Realgymnasiet och Promeister Fordon som gäller. Skolan och lärarna är jättebra, det är lätt att få kompisar och gänget jag gör min APL med hos Speedy i Högdalen är de härligaste jag känner, säger Marcus.

Under mässan uppmärksammade SVT bristen på mekaniker och ombyggnationen av bilen i Promeisters monter. Du kan se inslaget här:

Akut brist på fordonstekniker – behövs över 6 000 nya mekaniker


Är du nyfiken på ProMeister fordon?


Här kan du läsa mer om utbildningen