Elever på Realgymnasiet bidrar till arbetet med att bevara utrotningshotade djur på Kolmårdens Djurpark

3 maj 2022

Djurvårdselever som läser fördjupningen Djurpark på Realgymnasiet i Norrköping tillbringar delar av sin utbildningstid på Kolmårdens Djurpark där de får sköta, vårda och träna djurparksdjur. Som en del av deras utbildning har eleverna fått möjlighet att delta i arbetet med insamlingsstiftelsen, Kolmården Foundation, på Kolmårdens Djurpark.

Elever på Realgymnasiet bidrar till arbetet med att bevara utrotningshotade djur på Kolmårdens Djurpark

-Det är kul att eleverna får vara med och delta i aktuellt arbete i djurparken. Ett viktigt syfte med att eleverna är involverade i projektet är att de ska få en djupare förståelse för de olika bevarandeprojekten som Kolmården Foundation stödjer. Något som eleverna sedan gör olika projektarbeten om, säger Emelie Larsson, ansvarig för undervisning av elever på plats på Kolmården.

Elever från årskurs 3 har bland annat fått välja ett bevarandeprojekt på djurparken som de vill arbeta mer med. En art som är akut hotad och som några elever valt att arbeta med är papegojarten soldatara. Eleverna arrangerar bland annat en tema-dag på djurparken för arten.

- Jag tycker att det är jättekul att få vara med och bidra till Kolmården foundation. Jag är både stolt och tacksam för att jag får chansen att vara med och utforma en temahelg för den hotade mexikanska soldataran på Kolmårdens Djurpark. Det är inspirerande och det känns som jag gör skillnad på riktigt genom att bara vara i skolan, säger Linn, elev på utbildningen.

-Att vi lägger så mycket tid av undervisningen på plats på Kolmårdens forskning- och utbildningsavdelning gör att vi får ta del av och interagera med en av Sveriges största arbetsgivare och främsta aktörer inom yrket vi läser till. Det är ett privilegium och något man snabbt tar för givet när man går denna utbildning, fortsätter Linn.