Alumnen Elin och hennes Sheltie Fly

17 februari 2021
Alumnen Elin och hennes Sheltie Fly

Det bästa med utbildningen var att vi fick vara ute i branschen och lära i praktiken, inte bara i teorin. Jag fick också möjlighet att göra utlands-APL vilket var fantastiskt lärorikt och roligt!

Elin Öberg har läst Naturbruksprogrammet med inriktning Hund (idag Sällskapsdjur- och Djursjukvård). År 2019 tog Elin studenten och idag pluggar hon men framför allt fyller hon dagarna med hundträning. Elin har nämligen nyligen blivit matte till en Shetland Sheepdog (Sheltie) som heter Fly. Fly blir 5 månader gammal nu i februari.


Hur fick du ditt hundintresse?

Jag har alltid älskat djur, men var rädd för hundar när jag var yngre. Min första hundkärlek var Morris (en strävhårig tax) som bodde granne med min farmor och farfar. 2013 träffade jag Cisco (en Golden Retriever) och det var med honom mitt hundintresse startade på riktigt. Jag började gå ut med honom så ofta jag bara kunde och sedan var jag fast helt enkelt.


Hur har kunskapen du fick på Realgymnasiet hjälpt dig i valet av hundras?

På hundlektionerna fick jag mycket kunskap om olika raser och vilka behov olika hundraser har. Jag lärde mig mycket om hundträning - framförallt agility, trickinlärning och personsök eftersom det var det jag var mest intresserad av redan från början. Jag förstod fort att jag vill ha en lättlärd hund som jag kan testa på allt inom hundvärlden med. Jag ville alltså ha en hund med arbetsvilja. Jag lärde mig mycket om olika sätt att lära in tricks på och listade ut vilka saker jag tycker det är viktigt att hunden kan. Med Fly har jag shapeat in många saker, det vill säga lärt henne att tänka mycket själv när vi tränar – vilket jag först hörde talas om på hundlektionerna.


Vilken kunskap från din utbildning har varit viktigt för dig som nybliven hundägare?

Vi gick igenom mycket om dräktighet och valpens första tid, vilket jag verkligen har haft nytta av! Till exempel när hunden tappar tänder, den viktigaste tiden för anknytning och socialisering. Även hur viktig miljöträningen är för att få en stabil hund i framtiden.

 

Några saker Elin tycker är extra viktiga i inlärningen:

  • En fungerande inkallning
  • Gå fint i koppel
  • Hantering – att låta mig klippa klor, borsta tänder, borsta ut pälsen och känna på hela kroppen.
  • Fotgående, väldigt smidigt att ha!
  • Loss eller låt bli, ifall hunden hittar någonting den absolut inte får äta.


Vilka är dina tre bästa med Realgymnasiet?

  • Att vi fick vara ute mycket i branschen och lära i praktiken, inte bara i teorin
  • Utlands-APL i trean
  • Hunddagarna!


Alla bilder är tagna av Elin Öberg.