Intervju med rektor

8 mars 2022
Intervju med rektor

Beskriv kort din roll som rektor:

Jag heter Marléne och jag är rektor för Realgymnasiet i Trollhättan. Som rektor är jag ansvarig för i stort sett allt på skolan, men kort handlar det om att skapa de allra bästa förutsättningarna för att du ska nå dina mål och få din gymnasieexamen. För att det ska gå så bra som möjligt behöver skolan vara en trygg plats med många vuxna som du kan lita på och som hjälper dig på din väg mot examen och också många goa kompisar såklart. På Realgymnasiet i Trollhättan träffar du lärare och elever som delar dina intressen för djur och natur och vi använder dina intressen för att göra skolan så intressant och givande som möjligt och vi samarbetar nära med branschen – på riktigt är viktigt.


Beskriv kort dig själv:

Jag är lärare i engelska och svenska i botten och har sedan 2012 arbetar som rektor i förskola, grundskola och gymnasium i i både kommunal och fristående verksamhet. Jag fick det spännande erbjudandet att vara med och starta Realgymnasiet i Trollhättan 2019 och den utmaningen tog jag såklart. Att få vara med och starta en skola från grunden och bygga en kultur där vi hela tiden skruvar på våra arbetssätt för att möta våra elevers behov är fantastiskt.  När jag inte jobbar och skapar förutsättningar för dig som elev att lyckas med dina studier, så spenderar jag helst tiden med familjens djur. Jag bor på en liten gård på landet med fyra hästar, fem katter, en hund och fem kaniner så ni förstår att Realgymnasiet är en skola som passar mig bra. Mitt största intresse är hästar och ridning och om någon av våra ridlärare är sjuka så ser ni mig troligen som vikarie i stallet.


 Varför är det roligt att jobba som rektor?

Att lyckas i skolan är en friskfaktor för livet och att vara med och skapa de bästa förutsättningarna som vi kan för att just du ska lyckas är det som driver mig. Jag är väldigt intresserad av skolutveckling och för mig är det viktigt att skolan är en plats där du som elev kan växa och utvecklas som människa, få förutsättningar för din framtid och  få lära i sammanhang med branscher och världen utanför skolan. Att få vara med och leda en skola som alltid har elevens bästa i fokus är viktigt för mig.

 Varför ska man plugga på Realgymnasiet?

På Realgymnasiet utgår vi från dina intressen för att göra din tid på gymnasiet så utvecklande som möjligt. På riktigt är viktigt och därför har vi många tillfällen där din utbildning sker i samverkan med branschen, det kan vara på apl men också med hjälp av olika gästföreläsare och gästtränare, genom studiebesök på till exempel Nordens Ark, Universeum, Strömsholm och Sunne. 

Vi som arbetar på Realgymnasiet har samma intressen som du och det gör det lätt att skapa goda relationer och vi tar gärna emot dina förslag på inslag i utbildningen, allt för att du ska känna att utbildningen är meningsfull för dig. 

Hos oss får alla en yrkesexamen men de flesta av våra elever väljer också att läsa för att få en särskild behörighet till högskola och universitet. Att välja gymnasium är svårt och numera också ett strategiskt val. Det som är viktigt är ju att ha så många dörrar öppna som möjligt samtidigt som du läser något som du tycker är roligt, på det sättet är det också lättare att få högre betyg.

Vi är en liten skola med knappt 100 elever, Vi har stora, rymliga och ljusa lokaler med tillgång till skolmatsal en trappa ned men också möjlighet att värma mat om du hellre vill ta med eget. Vi har stora, öppna elevytor där din mentor också ofta finns tillgänglig. Här sitter eleverna ofta och spelar kort eller andra spel.  Det är väldigt lugnt hos oss på Realgymnasiet och det är en mysig stämning där alla vet vilka alla är.

Du ska gå hos oss om du delar våra intressen och vill ha en rolig gymnasietid där du skapar många relationer med bransch. Därigenom skapas jobbmöjligheter efter gymnasiet. Om du dessutom väljer att läsa särskild behörighet står alla dörrar öppna för dig in i framtiden – bättre än så tycker i alla fall vi inte att det kan bli. Välkommen till oss!