Hunden Selma fick hjälp

18 februari 2021

Realgymnasiets uppmärksamma elev Julia Adolfsson upptäckte att hunden Selma hade öroninflammation så hon kunde få hjälp.

Hunden Selma fick hjälp

Det var under en lektion med genomgång av hundar inför pälsvård som eleven Julia Adolfsson upptäckte att något inte stod helt rätt till med ena örat på den tvååriga hunden av rasen Shitzu.

- Den var mörk i örat, det luktade och när man petade där så var hunden missnöjd. Vi sa det till vår hundlärare Katarina Nyberg som såg samma och sen frågade vi också vår kunniga djursjukvårdslärare på skolan Anneli Larsson som bekräftade att något inte stod rätt till. Vi fick säga till ägaren att boka tid hos veterinär, säger Julia Adolfsson.

 Ägaren fick en tid hos veterinären med Selma redan samma dag.

- Det var öroninflammation och svamp så det blev behandling med avsvällande tabletter och rengöringsmedel att massera och torka ur samt svampmedel att droppa i direkt. Vi blev så glada att de upptäckte det, säger ägaren Marianne Barchéus.

För Julia Adolfsson som läser tredje året på naturbruksprogrammet med inriktning Hund var det inte så svårt att upptäcka.

- Eftersom jag har pälsvård som gymnasiearbete fick jag ta emot hunden som en kund. Att göra en allmän koll på hundens status så att den mår bra innan pälsvården ingår och det var med den kunskapen vi har som man märkte att det inte stämde, säger hon.

Ägaren är också mycket tacksam över den klippning som Selma lämnades in för i första hand och nu också har fått.

- Vi är jättejättenöjda. Det är en fantastisk möjlighet att få lämna in hunden så den kan få gå på lite spa. Hon är av en ras som man ska klippa ner för de fäller inte sin päls. Ibland är det blött och sand fastnar i underullen så då blir det tovor och klumpar. Vi lämnar gärna in henne igen -  jag träffade även några elever när jag var där och det verkar vara så trevligt, säger Marianne.

Ibland när inte elever och lärares hundar inte räcker till för de praktiska momenten kan det hända att lärare lånar in hundar, som i detta fall.

Kan hända blir det en polishund som får dra nytta av Julias goda kunskaper i framtiden då hon har siktet närmast inställt på att bli hundförare inom polisen.

Julia (i rutig skjorta) under pälsvård av Selma.
Julia (i rutig skjorta) under pälsvård av Selma.