Välkommen till Realgymnasiet i Sundsvall!

Vad kan du läsa i Sundsvall?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Eleverna utbildas på fina ridskolehästar

26 april 2021

De elever som läser naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning på Realgymnasiet i Sundsvall får bland mycket annat en fin ridutbildning som utförs i samarbete med två välrenommerade ridskolor i närområdet.

Eleverna utbildas på fina ridskolehästar

Samarbetspartner sedan tio år

- Vi hade gärna haft Realgymnasiets elever här fler dagar i veckan, säger Ridskolechef Maria Molander. (Stående i mitten med Julia Abrahamsson till vänster och Sara Näslund till höger)

Samarbete med Timrå Hästsportförening etablerades redan när Realgymnasiet i Sundsvall startade för tio år sedan. Anneli Harrvik, Realgymnasiets rektor sedan 2015, jobbade då på Timrå Hästsportförening och började i uppstarten med att undervisa Realgymnasiets elever i hästhållning och ridning en dag i veckan. En tjänst som sedan utvecklade sig till heltid för Realgymnasiet.

Samarbetet med Timrå Hästsportförening utökades, eftersom fler klasser startade fick de varsin dag på anläggningen.

Idag rymmer anläggningen totalt fyrtiofyra hästar, varav tjugonio ridskolehästar och övriga privata, berättar Maria Molander ridskolechef sedan 2004.  

- Det är jätteroligt att ha varit med och samarbetat från skolans startat. Vi hade gärna haft Realgymnasiet här fler dagar i veckan. Det är toppen att man kan använda hästarna även på dagtid och vi har så fina hästar. De gör sitt jobb med glädje. 

 År 2017 inleddes även ett samarbete med Sundsvalls Ridklubb, som innebär att eleverna i årskurs 1 och 2 har sina profildagar där.

- Det är en vinst för eleverna att se flera anläggningar och fler hästar. De knyter dubbelt så många kontakter. Även om rutinerna och kunskapen är ungefär detsamma så får de ett större kontaktnät och mer erfarenhet, säger Maria Molander. 

Utöver den så kallade profildagen varje vecka har eleverna också en dag med arbetsplatsförlagt lärande, apl. Det händer att elever även har den på någon av ridskolorna. 

- Efter praktik börjar de ofta jobba extra i stallet eller som ridlärare. De som verkligen är intresserade försöker man hjälpa att komma tillbaka. En del av dem har varit här från att de är små och det är jätteviktigt att det finns en skola som Realgymnasiet så att de inte behöver flytta långt hemifrån. 

Timrå Hästsportförening byggde om sitt stall sommaren 2020. 

- Alla hästar står i boxar och har mycket utevistelse. Generellt har hästar på anläggningar det väldigt bra och trivs att jobba i grupp. De får bra foder, omvårdnad, vaccinationer och hovslagare – allt är väldigt uppstyrt och det trivs hästarna med. Bra ridskolehästar är starka och trygga och när de blivit det är de kvar länge och blir värd sin vikt i guld –de växer inte på träd, säger Maria. 

 I tillägg till profildag och dag med apl får eleverna en till två fredagar i månaden möjlighet att vara i stallet under en tillvalskurs i specialidrott. 

 - Då är det ofta lite andra elever från andra klasser på skolan som kommer hit. Utöver det så har Realgymnasiet ibland också prova på-ridningar och ridlägerdagar här för de yngre som är intresserade av skolan.

Om du skulle önska något mer av samarbetet vad skulle det vara?

Bättre bussförbindelser. Då skulle vi utöka samarbetet med fler dagar i veckan och även med fler skolor, svarar Maria Molander utan att tveka. 


- Det är en vinst för eleverna att se flera anläggningar och fler hästar. De knyter dubbelt så många kontakter.

Maria Molander Ridskolechef, Timrå Hästsportförening