Grundkurs i läkemedelshantering – en väg in i djursjukvårdens yrkesliv

9 juli 2025

Att arbeta inom djursjukvården kräver inte bara ett stort engagemang för djurens välmående – det kräver också gedigna kunskaper, praktiska färdigheter och rätt kompetens. För elever på Realgymnasiet i Sundbyberg är Grundkurs i läkemedelshantering, förkortad GKLH, ett av de viktigaste stegen på vägen mot en framtid inom djursjukvårdsbranschen.

Grundkurs i läkemedelshantering – en väg in i djursjukvårdens yrkesliv

En diplomerad väg till djursjukhuset

GKLH är en specialiserad kurs som erbjuds till motiverade elever i årskurs 2 som läser utbildningen Sällskapsdjur - djursjukvård. Tidigare kallades kursen ibland för ”D9”, men idag är det GKLH som är det vedertagna namnet. Kursen genomförs i samarbete med Vetabolaget, en etablerad utbildningsanordnare inom djursjukvården, och är godkänd av Jordbruksverket. Det innebär att både innehåll och examination uppfyller de lagstadgade krav som finns för djurvårdare på djursjukhus/djurkliniker i Sverige.

Kursen avslutas med ett teoretiskt och ett praktiskt prov. En godkänd elev får ett GKLH-diplom, som ger behörighet att hantera och administrera läkemedel till djur – exempelvis genom att ge injektioner – efter veterinärs ordination. Med detta diplom kan elever börja arbeta som djurvårdare på nivå 2 direkt efter gymnasiet.

”GKLH-diplomet är som ett körkort in i djursjukvårdsbranschen”, säger Annika, lärare i djursjukvård vid Realgymnasiet Sundbyberg. ”För elever som vill arbeta direkt efter studenten är det här en ovärderlig merit.”

Praktiknära undervisning med verklighetsförankring

GKLH innehåller både praktiska moment och teoretisk fördjupning inom farmakologi – läran om läkemedel och deras verkan. Elever får träna på modeller för att öva medicineringstekniker innan de tillämpar sina färdigheter under praktik (APL) på riktiga djurkliniker.

Till de praktiska momenten hör bland annat:

  • Att ge injektioner
  • Ta blodprov
  • Sätta dropp och infusioner
  • Lägga permanentkanyl/infart

Samtidigt bygger den teoretiska delen upp en stabil förståelse för läkemedlens funktioner, dosering, biverkningar och ansvarsfördelning vid medicinering av djur på djursjukhus.

Jag tycker teoridelen av kursen hade ett bra upplägg, med olika digitala quiz efter varje moment. Quizen var en bra repetition och gjorde mig väl förberedd inför det teoretiska slutprovet.

Elvira Windh Tidigare elev på utbildningen djursjukvård

Det var spännande och roligt att träna momenten i praktisk medicinering på skolan. Det gjorde att jag kände mig trygg både inför det praktiska provet och för att sedan våga medicinera djur med handledare under min APL-period på djurklinik.

Alexander Rogert Djurvårdare och tidigare elev

En utbildning som ger framtidsmöjligheter

För många elever är GKLH mer än bara en kurs – det är en dörröppnare. Oavsett om man planerar att söka sig vidare till veterinärstudier, utbilda sig till legitimerad djursjukskötare, eller gå direkt ut i yrkeslivet som djurvårdare, ger GKLH-diplomeringen en konkret och erkänd kompetens som efterfrågas av arbetsgivare inom djursjukvården.

Realgymnasiet i Sundbyberg visar därmed hur gymnasiet kan vara en direkt språngbräda in i en viktig bransch där djurens hälsa står i centrum – och där unga, välutbildade djurvårdare redan tidigt kan göra skillnad.