Annika - behörig lärare med rätt kunskap och pedagogik får eleverna att växa!
22 april 2025På Realgymnasiet i Sundbyberg är varje lärare behörig – något som ger eleverna både trygghet och stöd i sin utveckling. Här delar man glädjen över elevernas framsteg och engagemanget på skolan smittar av sig. För Annika Hemingstam, behörig lärare och programansvarig för djursjukvård, är det en självklarhet att se varje elev och att hjälpa dem växa.

– Det här är inte bara ett arbete, det är en livslång passion som har fått sitt naturliga hem, säger hon. Jag har alltid brunnit för att jobba med ungdomar och utbildning, och här får jag kombinera det med min bakgrund inom djurvård och djursjukvård, berättar Annika. Det är svårt att inte känna stolthet när man ser eleverna växa — både som människor och i sin yrkesroll. Här har alla pusselbitarna fallit på plats för mig, förklarar hon.
Tryggheten i teamet smittar av sig på eleverna
Annika beskriver skolans lärarlag som navet i att skapa trygghet och utveckling, med ett genuint kollegialt stöd där alla hjälps åt, delar erfarenheter och lyfter varandra.
– Det är verkligen en stark gemenskap här. Vi är trygga med varandra som kollegor, vi utvecklas ihop och vi ser till att ingen lämnas ensam med utmaningar. Det gör också att vi alltid kan fokusera på det som är viktigast - elevernas lärande.
Annika förklarar vidare
– Tryggheten vi lärare känner i vårt arbete och med varandra smittar av sig på eleverna. Det skapar en skola där elever vågar fråga, vågar misslyckas och att lyckas, säger hon. Vi känner våra elever väl. Vi ser deras framsteg varje dag, och vi ser till att de själva också ser dem. Det är jätteviktigt och något som verkligen driver mig som lärare.
Behöriga lärare gör skillnad — för skolan och för varje elev
Att hela lärarlaget är behörigt speglar också skolans ambition om att alltid sätta kvaliteten i första rummet.
– Det är en stor styrka att vi bara har behöriga lärare i varje klassrum, bekräftar skolans rektor Anna-Karin Oterhals. Det innebär att vi kan erbjuda en både trygg och strukturerad undervisning, där varje elev blir sedd och där vi som skola kan hålla hög kvalitet i det vi gör, förklarar hon. Det är något jag är väldigt stolt över, säger hon.
För att bli behörig yrkeslärare krävs flera års praktisk och teoretisk erfarenhet från branschen, och cirka två års pedagogisk högskoleutbildning för att få lärarlegitimation, vilket innebär rätten till att sätta betyg. De är också utbildade för att anpassa undervisningen efter varje elevs behov och skapa trygghet i klassrummet. Det ger eleverna bättre förutsättningar att lyckas - något som Annika själv kan intyga, efter många år inom djursjukvården innan hon valde att vidareutbilda sig till behörig lärare.
– Det är en resa som kräver både tid och engagemang, men det är värt varje timme, säger hon stolt.
Elevernas egna ord bekräftar
Och kanske säger elevernas egna ord allra mest om hur det faktiskt känns att vara elev på skolan.
Jessie Wiman, årskurs 3 på skolan berättar:
– Man känner att Annika engagerar sig otroligt mycket i det vi gör. Hon tar sig tid att förstå, hjälpa och stötta – oavsett situation. Hon gör lektionerna roligare, hjälper oss att hitta sätt att lära som passar alla, och man märker hur mycket hon vill att det ska gå bra för oss. Vi får också tips om jobb och utbildningar som kan hjälpa oss framåt. Själv fick jag en anställning efter studenten tack vare ett jobb som Annika tipsade om, berättar Jessie stolt.
Elvira Windh, ytterligare elev i årskurs 3 förtydligar skolans atmosfär:
– Jag tycker att alla lärare bidrar till den goda stämningen på skolan och hjälper eleverna så mycket de kan, allt för att eleverna ska nå den nivå de önskar.
Annika avslutar med att säga:
– Att få vara med och följa elevernas resa, se dem växa och bli trygga i sin kunskap, det är det bästa med mitt jobb.

Det är svårt att inte känna stolthet när man ser eleverna växa! Annika Hemmingstam, behörig lärare och programansvarig för djursjukvård.
Annika gör lektionerna roligare. Hon hjälper oss att hitta sätt att lära som passar alla. Jessie Wiman, elev i årskurs 3