Välkommen till Realgymnasiet i Malmö!

Vad kan du läsa i Malmö?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Sonja jobbar med vägglussök

10 januari 2020

I kursen Djur i samhällsnytta läser man om djur som arbetar i samhällets tjänst. Dit räknas allt från polishäst och servicehund till minråttor. Vi fick besök av Sonja som jobbar med att söka efter vägglöss, hon visade upp sina kunskaper och hundförare Marie Koenen berättade om både jobbet och vägglöss.

Sonja jobbar med vägglussök

Att utbilda sig inom specialsök mot just vägglus tog Sonja ett år. Utbildningen bestod delvis av teoretiska kurser, men framförallt sök. Sök i olika miljöer, sök med störande moment, sök, sök och ännu mer sök. Men eftersom Sonja älskar att sök så var det inga större problem.

I träningen så arbetar de mycket med både noslabb och sökbana för att de ska lära sig att välja bort det de inte ska söka på. En riktig utmaning när favoritgodiset ligger och lockar. För att göra det riktigt svårt för hunden så kan det ligga ömsat vägglusskinn, döda vägglöss, bajs från vägglöss och levande vägglöss gömda i fyra olika lådor, och hunden ska endast markera på de levande vägglössen. All träning, och att arbeta med positiv förstärkning, ger en stor noggrannhet hos hunden när den jobbar i ett skarpt läge. Men det är viktigt att byta ordning på lådorna när man tränar, hundar är smarta och lär sig var det de letar efter finns.

Sök och nosarbete är ett naturligt beteende hos hundar, de flesta tycker det är roligt och det finns även många arbetsutgångar inom nosarbete. Tex inom tull, polis och sjukvård. Vill du börja med nosarbete med din hund kan det vara bra att börja med att gömma lite godis den får lukta sig fram till eller använda leksaker för just denna typen av aktivering.