Välkommen till Realgymnasiet i Malmö!

Vad kan du läsa i Malmö?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Högskolebehörighet vs Yrkesexamen?

10 januari 2020

Vad betyder egentligen yrkesexamen? Kan man plugga på högskolan efter Realgymnasiet? Vi reder ut frågetecken om högskolebehörighet, utökade kurser, yrkesexamen och mycket mer tillsammans med SYV Rebecka Everland. Dessutom så får ger hon dig sina tre bästa tips inför gymnasievalet.

Högskolebehörighet vs Yrkesexamen?

Vad är skillnaden mellan yrkesexamen och högskoleförberedande?
En yrkesexamen får alla som klarar kraven för examen på ett yrkesprogram. Om man under sin gymnasietid väljer att läsa till två kurser i svenska och en kurs i engelska kan man också få grundläggande högskolebehörighet. Grundläggande högskolebehörighet behöver man för att kunna söka in till högskola eller universitet eftergymnasiet.

Kan man få båda utan att läsa extra?
Man läser inte mer än andra utan väljer de kurserna istället för andra mer praktiska kurser. Inför årskurs två får alla elever välja antingen yrkesspåret eller behörighetspåret.

Vad betyder det att läsa utökat och vad innebär det?
För de flesta utbildningar på universitet och högskola krävs utöver grundläggande högskolebehörighet även särskild behörighet. Det innebär att man behöver ha läst vissa kurser på gymnasiet för att komma in på vissa utbildningar på universitet och högskola. Det kan till exempel vara kurser som Matematik 2a, Samhällskunskap1a2 och Historia 1a2. Dessa kurser ingår inte i utbildningen hos oss men man kan ansöka om att få läsa utökat program för att kunna välja till de kurser man behöver. Då får man läsa dem utöver de 2500p som ingår på programmet. Det är alltid rektor som godkänner om man får läsa utökade kurser. Kurser som behövs för särskild behörighet kan man också alltid läsa på vuxenutbildning efter gymnasiet.

Lär jag mig mindre när det är mycket praktiskt arbete och mindre ”vanliga” lektioner?
Det är en ganska vanlig fördom mot yrkesprogrammen. Praktiskt arbete är inte enklare utan bara ett annat sätt att arbeta. Ofta vet man själv om man tycker bäst om mer teoretiskt arbete eller praktiskt arbete. Det ingår dock alltid teori även när man har mer praktiska kurser. Ska man vara väl förberedd för arbetslivet när man går ut gymnasiet är de praktiska kurserna väldigt viktiga. Även om man sedan väljer att vidareutbilda sig har man nytta av de praktiska moment man har tränat på.

Vilka råd har du som SYV till de som nu står inför sitt gymnasieval?
Mina tre bästa tips:

  • Välj något du är intresserad av. Då blir det mycket lättare att lyckas och må bra under gymnasietiden.
  • Många tänker att gymnasievalet avgör vad man ska göra resten av livet men så är det inte. De flesta ändrar sig många gånger under yrkeslivet.
  • Tänk på att med yrkesprogrammen är dörrarna öppna till både jobb och högskola. Vill du sedan byta spår, plugga vidare på yrkeshögskolan eller på andra sätt vidareutbilda dig, är det möjligt att göra det.