APL i Branäs

12 mars 2024

Tjena! Vi heter Molly och Hanna och vi har precis kommit tillbaka från vår praktik i Branäs där vi har varit i 3 veckor. Vi har varit på två olika ställen. Molly som hundspannsförare på Hike Huskytours och Hanna som skidlärare på Branäs skidanläggning. Vi går just nu andra året på naturturism och tänkte berätta hur vi har haft det.

APL i Branäs


Resan dit. 

Vi åkte tillsammans upp från Malmö till Branäs med tåg och buss. Resan tog 10h och 30 min och vi var framme vid våra boenden på kvällen. Vi hade 5 byten på vägen men med sällskapet så gick det fort. 


Vad fick vi göra? 

På Hike Huskytours började våra dagar ofta runt 09:00, framme på gården selade vi på och av hundarna på ”stakeouten” där vi hade hundarna mellan turerna. Vi förberedde slädarna och hälsade gästerna välkomna, kelade med hundarna, spände fast hundarna framför släden och körde sedan i väg med gästerna. I slutet av dagen matade vi hundarna, tog upp hundarna till deras kojor och förberedde slädarna för natten. Dagen slutade runt 17:00 och vi var hemma 30 min senare med bil. Vårt hus låg ute i skogen omringat av långhåriga kor. Väl hemma efter arbetsdagen hade jag tid att äta middag, duscha, ringa familjen och spela kortspel med mina fyra holländska hushållsmedlemmar.  


Jag lärde mig snabbt alla hundarnas namn och personligheter som var ett grundkrav för att få köra hundspann, och fick snabbt få börja köra gästerna som sen blev det roligaste och häftigaste jag har gjort på praktik.


En bild som visar utomhus, vinter, träd, himmel 
Automatiskt genererad beskrivning 

I skidskolan så kunde arbetstiderna variera lite ibland hade man pass från 07.30-14:30 och andra dagar började man vid 09:00- 17:30. Jag fick jag göra massor av olika saker under min praktik. Jag hängde med olika skidlärare varje vecka och fick hjälpa till att hålla i skidskolan. Jag fick hålla i övningar som var till hjälp för framförallt barnen så de kunde lära sig bromsa och svänga. Jag hade såklart inte bara barngrupper utan det var väldigt blandat och hade nästan folk i alla åldrar. Det var väldigt kul att ha vuxengrupper också och jag lärde mig mycket av att få variation på grupperna. De sista veckorna fick jag även hålla i egna lektioner. Jag fick också vara med och hålla i olika event på skidanläggningen, bla Stiga snowracerutmaning och björnbusecupen, då fick jag intervjua alla barnen som kom för att åka, fick även dela ut körkort till allihopa. 

En bild som visar utomhus, himmel, snö, person 
Automatiskt genererad beskrivningEn bild som visar person, utomhus, snö, klädsel 
Automatiskt genererad beskrivning 

Vad tyckte vi om Branäs? 

En bild som visar utomhus, himmel, snö, natur 
Automatiskt genererad beskrivning


Branäs var en helt fantastisk upplevelse och det är verkligen ett minne för livet. Om ni får chansen att åka så tycker vi verkligen ni ska ta den. Båda vi två är väldigt nöjda med allting och vi ska söka jobba på respektive ställen efter gymnasiet. Alla vi har fått jobba med är helt underbara människor och vi har fått nya vänner. Vi har fått lära oss nya grejer och har fått med oss mycket erfarenhet. Ett plus i kanten är också att när man praktiserar som skidlärare så får du låna utrustning så som jacka, byxor, skidutrustning och skor och det gör att man verkligen känner sig som en i gänget. Vi har blivit jättebra omhändertagna och välkomnade vilket gjort att man känt sig trygg och säker under sin praktik. Vi vill passa på att tacka Branäs och Hike Huskytours för att vi har fått hänga med er. Särskilt stort till Janke, Linnea och Olivia som gjort vår upplevelse oförglömlig <3