"Jag kan vara mig själv och få fin respons för det"

1 oktober 2020

Isabell läser Djurvård i åk 2, vi passade på att ställa några frågor till henne om skolan, utbildningen och framtiden.

"Jag kan vara mig själv och få fin respons för det"

Hur trivs du på Realgymnasiet?
Real har hjälpt mig att lära känna mig själv och bli trygg i mig själv. Jag känner mig sedd och jag får alltid den hjälpen jag behöver gällande både skolarbete och privatliv. Min syn på skolan är numera positiv då jag äntligen mår bra i skolan. 


Vad är det som gör att du känner så?
Personalen och eleverna välkomnar mig med öppna armar varje dag och gör allt för att få ett leende på mina läppar. Personalen frågar ofta hur jag mår och hur det går med skolarbetet. Jag känner mig ihågkommen och viktig vilket har fått mig själv att tro mer på mig själv. Det känns mäktigt att omringas av så många likasinnade som känner lika starkt för djur som jag gör.  


Om du skulle säga 3 saker som är bra med Realgymnasiet i Malmö vad skulle det i så fall vara?
Det bästa med Real i Malmö är att jag kan vara mig själv och få fin respons för det, detta har stärkt min självkänsla något otroligt. Jag tycker även att det är fantastiskt hur personalen på skolan bemöter oss elever. Framförallt lyssnar de och de förstår att min psykiska ohälsa och mina koncentrationssvårigheter är ett problem för mig trots att det inte syns på utsidan. De kämpar för att jag ska utvecklas både som person, studie- och yrkesmässigt.

 
Vad är APL för något?
APL är praktik där du övar upp dig och får arbetslivserfarenhet för att testa på hur det är att arbeta inom branschen du utbildar dig till. 


Hur har du gått tillväga för att hamna på den APL-plats som du är på idag?
Jag har alltid varit väl medveten om att det är viktigt att ha ett CV och personligt brev för att få det jobb man söker. Därför hade jag som långsiktigt mål att skrapa ihop ett CV som kunde höja mina chanser att få framtida praktik- och jobbplatser. I åttan praktiserade jag på ett café genom skolan. Mitt mål var att göra mitt bästa och jag lyckades imponera på personalen och fick hädanefter extrajobb där. Strax därpå började jag även arbeta som barngympaledare på helgerna. Jag sommarjobbade sedan på ett hunddagis via Ung i sommar. Jag var noga med att få med mig ett arbetsintyg från varje arbetsplats. I efterhand kan jag säga att mitt CV + mitt personliga brev har ökat mina chanser för att få de praktikplatser jag önskat.


Vad har du för mål för framtiden?
Mina mål i gymnasiet är att ta kursen D9 för att få ökad behörighet samt uppleva utomlandspraktiken i Sydafrika. Senare vill jag utbilda mig vidare som djursjukskötare för att få ytterligare behörighet. Jag drömmer om att hjälpa så många djur som möjligt. Jag vill även på andra sätt bidra till en bättre värld för djuren och kämpa mot en hållbar djurhållning. 


Hur jobbar du mot dessa mål på Realgymnasiet?
Jag jobbar mot mina mål genom att vara närvarande på alla lektioner, ställa frågor och alltid vilja lära mig mer. Jag anser även att min positivitet, samt mitt engagemang att representera skolan utvecklar mig ännu mer. 


Vad vill du säga till de som gör sina gymnasieval nu eller snart?
Det viktigaste när du gör ditt gymnasieval är att fokusera på vad som skulle få dig att må bäst, att tänka på nuet och inte framtiden. Döm inte skolor på förhand, våga testa dig fram och gå din egen väg. Jag själv har lärt mig mycket av att börja i en skola var jag inte kände någon. Jag fick börja om på nytt och testa mina vingar.