Träffa vår mentor Emma som brinner för hälsa

3 juni 2020

Emma jobbar som mentor och hälsopedagog på skolan. Hon arbetar hälsofrämjande och förebyggande med eleverna och som en del i skolans elevhälsoteam.

Träffa vår mentor Emma som brinner för hälsa

Hej Emma!

Vem är du och vilken roll har du på skolan? 

- Jag jobbar som mentor på skolan i team NB (Naturbruk), och är också skolans hälsopedagog. Jag har varit på Realgymnasiet Lund sedan augusti 2018, innan dess jobbade jag som idrottslärare och hälsopedagog inom grundskolan i Lomma kommun. 


 Vad gör en mentor/hälsopedagog?

- Som mentor följer jag elevernas utveckling under hela gymnasietiden. Jag arbetar stödjande och coachande för att eleven ska nå sina mål. Jag genomför utvecklingssamtalen med eleverna samt deltar i elevhälsoarbetet på skolan. Jag har tät kontakt med både elever, lärare, vårdnadshavare, kurator, skolsköterska, specialpedagog och andra instanser kopplade till elevens utveckling. 

- Som hälsopedagog arbetar jag hälsofrämjande och förebyggande med eleverna och som en del i skolans elevhälsoteam, att må bra är grunden för lärande. Vi har t ex  jobbat med olika tema med eleverna: kost, träning, sömn, stress och skärmar och med att få eleverna att förstå att hur de tar hand om sin hälsa påverkar hur de mår och orkar prestera i skolan. 


Vad är din vision för de elever som går på skolan?

- Att eleverna ska känna sig trygga och utvecklas, att de ska lära för livet och ha en stabil grund stå på för framtiden när de lämnar Realgymnasiet. 


 Hur har vi påverkats av hemundervisning nu under våren, ur ett hälsoperspektiv?

- För många har covid-19 inneburit en stor omställning i vardagen. Man kan känna en oro för sin egen eller andras hälsa. Plötsligt kan man inte göra allt som man brukar för att vi ska hålla social distansering för undvika smittspridning. Det kan vara svårt att hantera den nya situationen med välmående i behåll. Oro, ensamhet och för mycket stillasittande är exempel på hur vi kan påverkas ur hälsoperspektiv av fjärrundervisning och rådande situation.  


 Vad är dina bästa hälsotips?

- Mina bästa tips för att hålla sig piggare och friskare och stärka immunförsvaret är att se till att komma ut varje dag andas frisk luft för ny energi, d-vitamin från dagsljuset stärker immunförsvaret, precis som regelbunden träning, så mitt allra bästa tips för att må bra och få ny energi orka prestera är att se till komma ut röra på sig varje dag!  Viktigt för att må bra och orka hela dagar är också att varva ner, och sova ordentligt och se till att mata kroppen med ny energi, med mat som är bra för dig! 

Att ha rutiner, ta pauser och röra sig är viktigt, för att må bra och orka prestera och nå sina mål!


Vad vill du hälsa till eleverna?

 - Jag vill önska alla eleverna en underbar sommar, långt från en dator efter alla timmar framför en sådan i vår, och med mycket tid utomhus istället! Var rädda om er själva och varandra och hoppas ni får till rörelse och utevistelse varje dag och många fina underbara somriga minnen så ses vi till hösten 😊  Tack så mycket Emma 😊!