Lärorikt och givande på APL tycker elev som studerar fördjupningen Hund

15 november 2021

Det är en stor fördel att vara ute på APL en dag i veckan. Det ger kontinuitet och det är ett bra sätt att befästa den teoretiska kunskapen.

Lärorikt och givande på APL tycker elev som studerar fördjupningen Hund

På Realgymnasiet i Linköping kan du bland annat välja programfördjupningen Hund. I artikeln berättar en av våra elever om hur hon tycker att det är att studera just det. Häng mé!

Var har du din APL-plats?

Min APL plats är Fria hundar och där jobbar jag med en hundtränare som heter Johan. Vi är på hans gård eller på andra platser i Linköping där han håller kurser. Jag är också med på några privatlektioner. Jag trivs mycket bra, och dagarna ute i verkligheten är både roliga och lärorika. 

Hur tycker du att det är att växla mellan att vara i skolan och ute på APL? 

Jag som person tycker om den variation det blir i vardagen, och att vara ute i verkligheten gör att jag lättare orkar med det teoretiska arbetet i skolan. Ibland kan det vara tufft om man har gjort mycket i skolan och på sin APL, men att studera det man är intresserad av gör mig motiverad.

Ibland går jag ut på promenad med hundarna själv och alla är lösa. Det är väldigt roligt och det är en häftig känsla!

Elev Studerar programfördjupningen Hund

Berätta vad du tycker att du lär dig på APL och hur du trivs!

Jag trivs väldigt bra. Och det är en stor fördel att ha APL en gång i veckan, att kontinuiteten gör att jag lär mig lättare. På min APL lär jag mig mycket om hundar såklart, men även om de som äger hundarna. Jag möter hundar och lär mig om rasernas personligheter och egenskaper, och om ägarna och hur de är med sina hundar.

Vad skulle du vilja jobba med i framtiden, vet du? Eller vill du studera vidare?

Jag vill helst jobba med hundar på ett hunddagis eller ett hundstall. Men jag är inte helt säker, kanske bestämmer jag mig för att studera vidare, om jag hittar något jag verkligen känner att jag vill studera. 

Har du något mer du vill dela med dig av?

Hundarna på bilden nedan är Johans, han har sex hundar totalt. Han har också en gråhund som inte är med på bild denna gång. Ibland går jag ut på promenad med alla hundar själv och alla är lösa. Det är väldigt roligt och det är en häftig känsla!

Och just det. På gården finns det får som de slaktar och jag har varit med på styckningen en gång. Det var första gången jag har varit med om något sånt. Jag tycker att det var ärorikt att få vara med och se hur det faktiskt går till, men jag ska erkänna att jag var nervös.

Tack för att du bjussar på detta!

Lärorikt om hundar och deras ägare!

  • Jag lär mig mycket om hur man tränar hundar på olika sätt beroende på deras beteenden och personlighet.  
  • Jag ser hur hundägaren tar emot förslag på sin träning med hunden, och hur de utvecklas tillsammans. Jag märker att de får en bättre kommunikation och relation.
Hippe, Ett, Zoey och Piggelin på promenad.
Hippe, Ett, Zoey och Piggelin på promenad.