Rapport från stall Wallin och något om vad det innebär att studera Ridning

14 oktober 2021

Vi har finfina samarbeten med en mängd APL-platser. En av dem är stall Wallin. Där tillbringar en av våra elever som går Ridning delar av sin studietid. Hon lär sig ute i verkligheten, visar framfötterna redan under gymnasiet och bygger framtida närverk inom ridsporten.

Rapport från stall Wallin och något om vad det innebär att studera Ridning

Den som väljer Hästhållning/Ridning väljer ett lärlingsprogram som erbjuder tre omväxlande, utvecklande och utmanande år. För att trivas och klara av att växla mellan studier och det praktiska lärandet krävs att du har eget driv, är målinriktad utifrån dina förutsättningar och framför allt, är beredd att göra jobbet. 

När du har lektioner på skolan

När du är i skolan är det "vanliga" lektioner där du ska vara fokuserad på studierna. Klassrummen är möblerade i grupper om fyra eller sex för att man lätt ska kunna jobba i team med klasskompisarna under en lektion. 

När du är på APL

När du är på APL förväntas att du är engagerad, intresserad och kommer i tid och löser uppkomna situationer. Självklart utvecklas du successivt med coachning av dina lärare och handledare på APL-platsen. 

Hästens bästa kommer alltid i första hand

Av dig krävs uthållighet och förståelse för att det alltid är hästens bästa som kommer i första hand. Disciplin och ansvarstagande är två viktiga egenskaper. Att sätta hästens bästa först utvecklar en människa enormt mycket. Det är ju också konstaterat att att många chefer och ledare kommer från ridsporten. Stallmiljö och ridsport är en väldigt bra skola oavsett vad du vill göra när du blir stor!

Så här beskriver en av våra elever en helt vanlig på APL hos stall Wallin

  • Dagen börjar med att ta på alla hästar som ska gå ut i hage, sina täcken och benskydd. 
  • Hälften av hästarna ska gå ut i hagen, ett gäng blir kvar inne och ett gäng ska ut i skrittmaskinen. 
  • Därefter är det dags för diverse stallrutiner till exempel mocka boxar, fylla på vatten, sopa stallgångar, krattar och ser till att det är ordning och reda. I ett stall är det oerhört viktigt att alltid ha ett säkerhetstänk. 
  • Hästarna som gått i skritten ska ridas eller logeras och hästar som varit i hagen ska tas in. 
  • Innan det är lunch lägger vi in kraftfoder i alla boxar så att allt är förberett och klart. 
  • Hästarna som varit inne tar vi ut till skrittmaskinen efter lunchen. Då kan vi mocka deras boxar, fylla på vatten och hö. Sopa och kratta. Återigen, det måste alltid vara ordning och reda i ett stall. Efter skrittmaskinen är det dags för ridning eller longering. 
  • Det sista vi gör innan dagens slut är att se till att alla hästar verkar ha det bra.

Och du! Bilderna i bildkarusellen nedan är nytagna på hästar, inne i stallet och ute i hagarna.

Visste du att du kan studera OCH utvecklas inom ditt intresse häst, ridning, ridsport?

Hos oss är det möjligt. Du väljer själv om du vill studera vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet, eller inte. Vi brukar säga "Plugga Ridning. Bli jurist" Och med det menar vi att du gör ett smart val som ger dig möjlighet att bli vad du vill efter gymnasiet.

Vill du veta mer?

Vi vill gärna träffa dig och berätta mer hur det går till att studera Ridning. Under hösten har vi ett antal aktiviteter du är varmt välkommen på. Följ länken för mer info om höstens aktiviteter på Realgymnasiet i Linköping. 

Tycker du att det skulle vara bekvämt att få inbjudan till våra aktiviteter via sms?

Registrera dig här så får du inbjudningar via sms mellan varven.

Hoppas vi ses!