Högskolebehörighet VS Yrkesexamen

18 januari 2021

Vad betyder egentligen yrkesexamen? Kan man plugga på Högskolan efter Realgymnasiet? Clara är utbildad studie- och yrkesvägledare och arbetar som mentor och SYV hos oss. Hon reder ut frågetecken om högskolebehörighet, utökade kurser, yrkesexamen och mycket mer. Dessutom ger hon dig sina bästa tips inför gymnasievalet.

Vad är skillnaden mellan yrkesexamen och högskoleförberedande?
En yrkesexamen får alla som klarar kraven för examen på ett yrkesprogram. Om du under sin gymnasietid väljer att läsa till två kurser i svenska och en kurs i engelska får du även grundläggande högskolebehörighet. Grundläggande högskolebehörighet behöver man för att kunna söka in till högskola eller universitet efter gymnasietiden.

Kan man få båda utan att läsa extra?
Man läser inte mer än andra utan högskolebehörigheten ingår inom ordinarie 2500 p. Inför årskurs två får alla elever välja antingen behörighets- eller yrkesspåret. Läs mer om det här

Vad betyder det att läsa utökat och vad innebär det?
För de flesta utbildningar på universitet och högskola krävs utöver grundläggande högskolebehörighet även särskild behörighet. Det innebär att man behöver ha läst vissa kurser på gymnasiet för att komma in på vissa utbildningar på universitet och högskola. Det kan till exempel vara kurser inom matematik, samhällskunskap och historia. Dessa kurser ingår inte i utbildningen hos oss men man kan ansöka om att få läsa utökat program för att kunna välja till de kurser man behöver. Då får man läsa dem utöver de 2500p som ingår på programmet. Det är alltid rektor som godkänner om man får läsa utökade kurser. Kurser som behövs för särskild behörighet kan man också alltid läsa på vuxenutbildning efter gymnasiet.

Lär jag mig mindre när det är mycket praktiskt arbete och mindre ”vanliga” lektioner?
Det är en ganska vanlig fördom mot yrkesprogrammen. Praktiskt arbete är inte enklare utan bara ett annat sätt att arbeta. Ofta vet man själv om man tycker bäst om mer teoretiskt arbete eller praktiskt arbete. Det ingår dock alltid teori även när man har mer praktiska kurser. Ska man vara väl förberedd för arbetslivet när man går ut gymnasiet är de praktiska kurserna väldigt viktiga. Även om man sedan väljer att vidareutbilda sig har man nytta av de praktiska moment man har tränat på.

Vilka råd har du som till de som nu står inför sitt gymnasieval?
Att ta ett gymnasieval kan innebära blandade känslor. Det kan vara spännande men även kännas nervöst och du kanske inte riktigt vet vad du ska välja. Mina bästa råd som jag skulle ge elever som står inför sitt gymnasieval är:

  • Mitt absolut viktigaste råd är att du skall utgår från vad DU vill och vad DU tycker är roligt!
  • Det är även viktigt att må bra under gymnasietiden. Välj något som du är intresserad av. Att få kombinera sitt intresse med studier anser jag är ett vinnande koncept.
  • Vad du väljer att läsa på gymnasiet avgör inte resten av din framtid! Vi är många som ändrat oss under yrkeslivet. 
  • Att läsa ett yrkesprogram öppnar dörrar både till jobb och vidare studier. Vill du byta spår, studera vidare på t.ex yrkeshögskola eller läsa kurser för vidareutbilda dig, så är det möjligt.

När våra elever på skolan berättar om deras tips till grundskoleelever så är det att man skall välja något man själv vill och inte sina kompisar, våga gå sin egen väg och välja utifrån sina intressen för man kan alltid läsa vidare och ändra sig!

Clara Bjurholm Mentor & syv

Missa inget - vill du få en personlig inbjudan till vårens aktiviteter på sms?
Klicka här och fyll i intresseanmälan så återkommer vi till dig!