Välkommen till Realgymnasiet i Gävle!

Vad kan du läsa i Gävle?

Kommande aktiviteter

Träffa oss på våra aktiviteter!

Alla aktiviteter

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

En guide för dig i åk 9 som snart ska göra ett gymnasieval.

8 januari 2024

Gymnasievalet är en spännande tid i livet då du står inför möjligheten att forma din framtid genom att välja rätt utbildningsväg. Att ta det första steget mot gymnasiet kan vara svårt, men med lite planering och tankar över dina intressen kan du göra ett välgrundat beslut som passar just dig.

En guide för dig i åk 9 som snart ska göra ett gymnasieval.

Utforska dina Intressen

Det första steget i gymnasievalet är att identifiera dina intressen. Fundera över vilka ämnen och aktiviteter som du verkligen brinner för. Detta kan hjälpa dig att hitta en inriktning eller ett program som du kommer att trivas med under de kommande tre åren. Tänk på vad du tycker är roligt att göra på fritiden och hur det kan kopplas till ditt framtida yrkesval. Gymnasievalet behöver inte styra din framtid utan tänk att tre år med ditt intresse i fokus är ett plus och att din gymnasieutbildning kan leda dig till vidare studier 


Läs på om programmen

Gymnasiet erbjuder en mängd olika program. Besök öppet hus och informationsträffar för att få en känsla av vad varje program innebär. Prata med lärare och elever på de olika programmen för att få en verklig bild av vad du kan förvänta dig. Det är viktigt att välja ett program som både intresserar och utmanar dig. 

Här hittar du våra aktiviteter i valperioden.


Fundera över framtida karriärer

Gymnasievalet är inte bara en fråga om vilket program du gillar mest, utan det handlar också om att tänka på din framtida karriär. Fundera över vilka yrken som du kan tänka dig och undersök vilka krav och behörigheter som krävs. Detta kan hjälpa dig att göra ett medvetet val som leder dig mot dina framtida mål. Gymnasievalet behöver inte styra din framtid utan tänk att tre år med ditt intresse i fokus är ett plus. 


Be om hjälp

Ett tips kan vara att prata med din Studie - och yrkesvägledare på den grundskolan du går på. De kan hjälpa dig att komma fram till ett beslut eller bara hjälpa dig att kunna avgränsa dina val.




Har du intresse för Realgymnasiet?

Kul, kontakta gärna vår kommunikatör Jessica Wennerström för att få svar på dina frågor om vår skola och utbildningar.

Telefon: 0766-472 005 eller jessica.wennerstrom@realgymnasiet.se