Välkommen till Realgymnasiet i Gävle!

Vad kan du läsa i Gävle?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Naturturism - rustar dig med ledarskapsfärdigheter som kan anpassas till en mängd olika yrken.

8 november 2023

Att få arbeta med ungdomar och hjälpa dem att följa sina drömmar är en fantastisk upplevelse säger Jens som är lärare på programfördjupningen Naturturism. Min passion för aktiviteter i naturen, oavsett om det är på snö, land eller vatten, gjorde att detta blev det perfekta jobbet för mig.

Naturturism - rustar dig med ledarskapsfärdigheter som kan anpassas till en mängd olika yrken.

På Naturturismutbildningen är mitt engagemang och entusiasm som lärare rotat i min tidigare roll som handledare för flera apl-elever på Äventyrsservice, där jag specialiserade mig på att skapa skräddarsydda naturturismevent och aktiviteter. 2019 började jag min anställning på Realgymnasiet, och jag har aldrig ångrat mitt beslut att byta arbetsplats. 

Inledningsvis var det mycket att sätta sig in i när det kom till lärarrollen, men genom att utbilda mig och läsa upp lärarexamen har jag byggt en stabil grund som ger mig trygghet i att utveckla naturturismutbildningen här i Gävle.

Gävle har förmånen att ha Johan Pallin som är en av två programansvariga för Naturturism på Realgymnasiets olika skolor. Tillsammans har Johan och jag utarbetat en ambitiös femårsplan för hur vi vill forma naturturismutbildningen i Gävle. Grunden för denna plan är ett närmare samarbete med branschen och att ge eleverna en smidig övergång till arbetslivet efter avslutad utbildning.

En av de mest spännande aspekterna av vår utbildning är de 15 veckorna av arbetsförlagt lärande som erbjuds, oavsett om det sker på en skidort, på en höghöjdsbana, ett aktivitetsföretag, ett hotell eller en fjällstation. Denna erfarenhet ger eleverna en konkret väg in i arbetslivet.

När man ser programfördjupningens utbud av certifikat och utbildningar på vår hemsida inser man verkligen att vi ger eleverna en gedigen grund. Mitt uppdrag som lärare är att förbereda och vägleda så de tar vara på denna fantastiska möjlighet.

Jens Lee Persson Yrkeslärare Naturturism

Jens sammanfattar utbildningen:

Under det första året ges eleverna en bred introduktion till naturturism genom att träffa olika företag och delta i aktiviteter som alpinskidåkning, paddling, klättring, mountainbike, höghöjdsbana och naturguidning, för att nämna några exempel. 

Det andra året fördjupar vi vår kunskap om naturen och fokuserar på ledarskap genom samarbete med partners som Friluftsfrämjandet och WildSweden.  

Tredje året är inriktat på att förbereda studenterna för arbetslivet, inklusive kurser inom entreprenörskap, aktiviteter och upplevelser samt Naturturism 3. Här tar eleverna sina examina som skidlärare (steg 1) och naturguide (certifierad naturguide). 

Oavsett vilket område du vill arbeta inom kommer du att vara väl rustad med ledarskapsfärdigheter som kan anpassas till en mängd olika yrken.

Vi tror att den typiska naturturismeleven inte följer en mall; det handlar inte om vem du är utan mer om vad du vill bli och din inställning.

Välkommen till vår Naturturismutbildning i Gävle, där ditt äventyr i naturturism börjar!