Brinner du för hästar? Spana in vår utbildning Ridning

19 september 2022

Brinner du för ridning och allt som har med hästar att göra? Då är vår utbildning Ridning som handen i handsken! Här får du lära dig allt du behöver för att vara attraktiv inom hästnäringen - en bransch som generar mängder av arbetstillfällen.

Brinner du för hästar? Spana in vår utbildning Ridning

Utbildningen, som under profildagarna främst håller till på Borås Ridhus, ger såväl en bred grund för hästhållning och ridning, som fördjupade kunskaper inom mer specialiserade områden. Eleven kan välja att fördjupa sig i ridsport, ledarskap & ridkonst eller unghäst & avel. Det viktiga är att det finns ett hästintresse och vilja att utvecklas inom detta. Förkunskaper spelar mindre roll, våra skickliga lärare anpassar undervisningen och ser till att alla elever får utvecklas och utmanas utifrån sin nivå. Antingen har man med sin egen häst, eller så finns en stor bredd av ridskolehästar till förfogande.

Här får eleverna undervisning som utvecklar kunskaper om hästars mentala och kroppsliga utbildning. Genom rid- och körövningar ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att rida och köra hästar i olika åldrar och utbildningsstadier samt att tyda hästars reaktioner. Vi erbjuder eleverna ridning varje vecka, men även utbildande studiebesök, temaveckor och gästtränare. Vi vill utbilda våra elever brett inom ridsporten/ hästnäringen för att bli en framtidens hästskötare.

Emma Fridén Yrkeslärare i Ridning på Realgymnasiet i Borås
Emma Fridén, yrkeslärare i Ridning
Emma Fridén, yrkeslärare i Ridning

Vår ambition är att de elever som vill direkt efter studenten ska kunna jobba i hästbranschen eller vidareutbilda sig, därför erbjuder vi en rad viktiga diplomeringar såsom hästskötarexamen, ungdomsledarkursen, tappskokompetens, förarbevis terränghjuling och Basutbildning. Eleverna får också träna för sportens främsta ridlärare och tränare, besöka de största hästevenemangen och göra APL (praktik) på hästanläggningar som ger rätt kontakter. Allt detta för att utbildningen ska bli på riktigt, mitt i verkligheten.

Det är roligt med profildagar då vi både rider och har teori som verkligen går på djupet om allt möjligt som är viktigt när det gäller hästar. APLn gör att man får se yrket på riktigt och tillbringa mycket tid med hästarna. Sen gillar jag att vi gör mycket studiebesök och har gästtränare, det blir något extra.

Isabelle Steen Elevambassadör som går Ridning, årskurs 3