Välkommen till Realgymnasiet i Borås!

Vad kan du läsa i Borås?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Vad innebär det att gå Ridning på Realgymnasiet?

3 september 2021

Realgymnasiet i Borås erbjuder naturbruksprogrammet, med yrkes- eller högskoleförberedande utgång, och har fem olika programfördjupningar. En av dessa är Ridning. Men vad innebär det egentligen att gå Ridning?

Vad innebär det att gå Ridning på Realgymnasiet?

Ta chansen att läsa ditt intresse på gymnasiet! Vill du sedan jobba med det längre fram så finns alla möjligheter. Eller så vill du bli något helt annat. Svårare än så är det inte, men vår grundtanke är att gymnasiet blir en betydligt mer lärorik och givande tid om man ägnar sig åt sådant som man tycker är roligt och intressant, och inte minst att få dela den med likasinnade med samma intresse.

Men om du längre fram vill jobba i just hästnäringen så är detta en växande bransch som idag omsätter över 72 miljarder kronor... Och vår ambition är att ge eleverna en grund för just detta, i form av en bred utbildning, kontaktnät och inblick i branschens olika delar. Det viktiga för oss är att du som elev har ett intresse för häst och ridning. Dina förkunskaper ska aldrig avgöra om du "passar in" på Realgymnasiet eller inte, utan våra duktiga yrkeslärare anpassar undervisningen efter din förmåga och utefter vad du har med dig sedan tidigare. 

Första året ges samtliga elever en bred introduktion till hästbranschen och dess olika yrkesområden. I slutet av läsåret väljer eleverna specialisering för årskurs 2 & 3. Alla elever, oavsett val av specialisering, läser samma kurser under utbildningens gång. Specialiseringen sker genom elevens arbetsplatsförlagda lärande (APL), tillsammans med våra olika samarbetspartners i branschen.

I slutet av utbildningen får alla elever som vill möjlighet att göra ett yrkesprov för att bli diplomerad hästskötare. De får också med sig diplomeringar såsom tappskokompetens, förarbevis terränghjuling och Första hjälpen vilka är nödvändiga för många vidareutbildningar, t ex ridlärarutbildningen, unghästutbildare eller tränarutbildningen. I åk 3 genomför samtliga elever även Svenska Ridsportförbundets kurs Ridsportens Basutbildning, där steg 1 sker på skoltid tillsammans med den lokala yrkesläraren och steg 2 på elevens fritid (skolan bekostar hela avgiften). 

På fredagar har eleverna i årskurs 3 så kallad "programfördjupningsdag" på Borås Ridhus, där vi på Realgymnasiet Borås huvudsakligen håller till, och fokus för dagen är att arbeta med de två första stegen i utbildningsskalan. 

Har du fler frågor kring vad det innebär att gå Ridning hos oss? Tveka inte att höra av dig! 

marcus.claesson@realgymnasiet.se