Kursen ger eleverna nycklar till framgång

13 november 2023

Inom fördjupningen Sällskapsdjur & Djursjukvård på Realgymnasiet i Malmö, går eleverna i årskurs 2 kursen i service och bemötande. Ett viktigt område som kräver både träning och erfarenheter innan de tar klivet ut i yrkeslivet, säger Filip Glimberg ställföreträdande butikschef och APL (Arbetsplatsförlagt lärande) handledare på Arken Zoo i Svågertorp, Malmö.

Kursen ger eleverna nycklar till framgång

Filip som är tidigare elev på skolan har jobbat på Arken Zoo sedan år 2014, en av Sveriges största butiker inom Zoo-fackhandeln. Han samarbetar tätt med Realgymnasiets yrkeslärare, bland annat Annika Wåhlström. Hon ansvarar för kursen på skolan och berättar hur viktig Filip är i samverkan med skolan och eleverna.

 - Han är oerhört kunnig och vet vad som krävs utifrån kvalitet och bransch. Han är ofta hos oss på skolan och följer upp vårt gemensamma arbete tillsammans. Han handleder och utbildar våra elever både praktiskt som teoretiskt, förklarar hon.  

Vi bad både Filip och Annika berätta lite kort om vad kursen service och bemötande går ut på kopplat till elevernas yrkesliv.    

Hur lär sig eleverna service och bemötande på skolan?
 Eleverna får möjligheter att öva mycket på området kundbemötande genom vår workshop, berättar Annika. Där tränar de på hur de ska tänka när kunden ber om hjälp och hur de får kunden att komma tillbaka. De får även frågor och övningar med praktiska fall, så att det stämmer väl överens med verkligheten. Det tränar också på att prata inför grupp och att hålla i olika presentationer. Elever som tränar upp sin förmåga verbalt och socialt får ofta lättare jobb, förklarar hon. Och det är just det som vi vill ge dem, kunskap och erfarenheter. Det skapar i sin tur en trygghet när de sen tar klivet ut i yrkeslivet. Eleverna uppskattar att de får komma ut i verkligheten och att få öva på foder och kundbemötande för varandra i butiken, i stället för i klassrummet.

Vad lär sig eleverna under sin APL tid hos er i branschen?
Vi lägger extra fokus på att eleverna ska våga prova sig fram, berättar Filip. Ofta är de väldigt försiktiga och nervösa vilket jag förstår, men vi vill försöka tillgodose dem med olika arbetssysslor. Då kan de lättare hitta sina egna styrkor. Det får dem att växa, berättar han. De får även möjlighet att träna på både kassa- och kundservicevana, vilket är guld värt speciellt inom fackhandeln. Jag ser att fler elever tar för sig mer under sin APL-tid hos mig. Det är otroligt roligt att se.

- Det har varit otroligt kul med stor variation på arbetsuppgifter, berättar en elev i åk 3. Jag har fått chansen att lära mig kassan vilket jag är väldigt glad över. Min APL tid i butiken har gett mig möjligheter att utvecklas. Jag var väldigt nervös i början, men har fått utmana mig själv vilket gjort att jag har växt på ett personligt plan, förklarar hon.

Hur ser yrkeslivet ut för eleverna efter examen?
 Under pandemin skaffade många familjer husdjur vilket gör att branschen blivit väldigt stark idag, berättar Filip. Veterinärkliniker är i behov av personal, zoo-fackhandeln växer och arbetsplatser som hunddagis växer. Dessa är några av alla yrken som finns inom branschen. Därför är framtidsutsikterna inom yrket positiva och med erfarenheterna som eleverna får med sig från Realgymnasiet, så är anställningsbarheten enorm, avslutar han.

Eleven berättar vidare:
 - I nuet har jag inga planer på att läsa vidare direkt efter gymnasiet eftersom jag har trivts så bra med arbetet i djurbutik. Så det är där som jag just nu vill ägna mig åt, efter mina studier, avslutar hon.


Mer information om programmet Sällskapsdjur & Djursjukvård samt anmälan.

Filip Glimberg, ställföreträdande butikschef Arken Zoo Svågetorp
Filip Glimberg, ställföreträdande butikschef Arken Zoo Svågetorp
Annika  Wåhlström, Yrkeslärare Realgymnasiet Malmö
Annika Wåhlström, Yrkeslärare Realgymnasiet Malmö