Fannys och Olivias film visades på filmfestival Norge

6 april 2021

I höstas vann Fannys och Olivias film Kakan mellanviktsklassen i Exits filmfestival. I helgen var den med på Amandusfestivalen i Norge.

Fannys och Olivias film visades på filmfestival Norge
Öppna videospelaren

Amandusfestivalen är en norsk filmfestival, som detta år till viss del hade ett digitalt evenemang. Festivalen riktar sig framförallt mot unga filmskapare och satsar på att framföra och visa upp unga förmågor och dess potential.

Dessutom inspirerar filmfestivaler ungdomar som i framtiden vill arbeta inom film säger Fanny och Olivia som går sista terminen på estet-media.

Hur gick det för er film Kakan?
Tack vare Kakans nominering till Sveriges Novemberfestivalen, hittade Amandusfestivalen Kakan och valde ut den till att visas även i deras festival. Den spelades upp som en av de sex internationella filmerna. Det faktum att vår film var en av de få som valdes ut för att visas upp i festivalen var en ära.

Har ni gjort filmen i skolan?  
Filmen var ett “passion-project” mellan oss två! Den har spelats in i skolas lokaler med hjälp av en kamera vi lånat från filmtroopers, men det mesta arbetet gjordes under sommarlovet. Filmen påbörjades långt innan första inspelningen, redan innan jul 2019, då vi började skriva manus. Sen efter några månader spelade vi in, och började animera. Alla tusentals bilder, de animerade karaktärernas röster, för att inte nämna all musik gjordes på sidan om skolarbetet.

Vad handlar filmen om? Vad har ni fått inspiration ifrån?
Kakan handlar om en man som ställs inför ett svårt val när han tappar en kaka. Det blir bara ännu svårare när två små filurer kommer och ställer till det. Filmen blandar live-action med animation, likt filmerna “Who framed Roger Rabbit?” och “Space Jam”, då Ängeln och Demonen var animerade över det vi filmat med hjälp av programmet Photoshop.

Självaste idén kom från den fantastiska disneyfilmen “Kejsarens nya stil” där en av karaktärerna pratar med en ängel och en demon varje gång han måste göra ett svårt val. Sedan spann vi vidare på idén tills den blev Kakan.  

Vad tycker ni har varit roligast under era snart tre år på Realgymnasiet?
Det roligaste har nog varit att få tid till att utveckla sig inom de estetiska ämnena. Det är även kul att träffa en del likasinnade människor i klassen. Om det inte vore för Realgymnasiet hade vi inte träffat varandra och Kakan hade aldrig blivit gjord.

Självklart kommer man inte bäst överens med alla i klassen, men det räcker med att hitta en enda riktigt bra kompis så kan man få till riktigt roliga och galna projekt som till exempel Kakan eller vårt andra projekt; Den Heliga Rullen. 

Vad har ni för planer efter examen?
Olivia: Jag planerar på att fortsätta göra det jag tycker är kul, och söka vidare till en högskola som fokuserar på den estetiska delen av spelutveckling. Om jag inte kommer in på den högskolan planerar jag att söka praktik hos en studio som skapar props och latexmasker till filmer.  

Jag kommer självklart också att fortsätta rita och skapa, speciellt mina monster! Self-promotion time: Om ni vill se några av mina konstverk får ni mer en gärna följa mig på instagram under @Lolligos 

Fanny: Jag planerar att fortsätta studera! Kanske utomlands? Jag har sökt till Konstfack, och kommer jag inte in i år så tänker jag fortsätta försöka. Jag kommer att fortsätta animera och göra filmer, och hoppas på att kunna få jobb på någon studio i framtiden. 


Tre tips till de som går i nian och ska göra sitt gymnasieval. 
Olivias tips:

Gör alltid det som känns kul! Gå på magkänslan och strunta helt i vad andra tycker. Om någon förälder eller närstående vill att du ska söka ett annat program för att “det blir lättare att få jobb sen” så är det helt fel väg att gå för då blir din gymnasietid inte alls kul. 

Dessutom om du väljer en rolig utbildning hamnar du genast ett steg närmre ditt drömjobb! Följ ditt intresse och var inte rädd för att utmana dig själv och våga testa på nya grejer! Det är då man lär sig allra mest :) 

Fannys tips:

Du har alla möjligheter inför framtiden. Oroa dig inte för framtiden, tillåt dig själv att drömma! Välj utifrån ditt hjärta. Om man har något roligt att se framemot blir allt mycket lättare, för då blir man mer motiverad och gladare! Det absolut bästa är när man har roligt, så tänk inte för hårt på dina val. Det går alltid att ändra sig i framtiden, så gör det bästa av stunden! 


Låt inte ditt gymnasieval hindra dig från egna projekt. Oavsett vad du väljer har du alltid potential till mer! Självklart kan du kombinera dina intressen med ditt gymnasieval, det var precis så vi gjorde och det var så Kakan skapades.