Välkommen till Realgymnasiet i Sundsvall!

Vad kan du läsa i Sundsvall?

Kommande aktiviteter

Träffa oss på våra aktiviteter!

Alla aktiviteter

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Naturvetenskaplig- och samhällsvetenskaplig behörighet

12 mars 2023

En del av våra elever vet att de direkt efter gymnasiet vill studera vidare på program som kräver särskild behörighet, såsom djurskyddsinspektör, zoolog, veterinär, agronom, lärare, polis, ekonom, biologiprogrammet och miljövetenskap.

Naturvetenskaplig-  och samhällsvetenskaplig behörighet
Öppna videospelaren

För oss är det viktigt att du som elev kan maxa dina möjligheter utifrån det du siktar på. Utöver yrkesexamen och grundläggande högskolebehörighet erbjuder vi samhällsvetenskaplig- (SAM) och naturvetenskaplig behörighet (NV) som behövs för att läsa vidare på vissa utbildningar. 

Naturvetenskaplig behörighet erbjuds inom programfördjupningen Sällskapsdjur & Djursjukvård och möjliggör att man direkt kan söka sig vidare till vissa utbildningar, som till exempel djurskyddsinspektör, zoolog, veterinär, agronom, biologiprogrammet och miljövetenskap. Naturvetenskaplig behörighet innefattar kemi, fysik och matematik

Samhällsvetenskaplig behörighet kan ansökas om att läggas till inom naturbruksprogrammets programfördjupningar: Naturturism, Hund, Sällskapsdjur & Djursjukvård, Ridning och Trav.

Samhällsvetenskaplig behörighet avser extra kurser i matematik, samhällskunskap och historia. De kan vara bra att ha med sig för vissa utbildningar till exempel lärare, polis och ekonom. 

Även mer matematik går att läsa utökat. 

Efter antagning/skolstart är det möjligt att ansöka om att läsa särskild behörighet, som utökat. Rektor avgör om ansökan beviljas individuellt.

Grundläggande högskolebehörighet ingår, från hösten 2023, i alla yrkesprogram inom de 2800 poäng som läses. Det finns möjligheten att välja bort den grundläggande behörigheten (svenska 2 och svenska 3 samt engelska 6) och därmed läsa 2500 poäng. Dessutom finns alternativet att genom det individuella valet läsa in grundläggande högskolebehörighet inom 2500 poäng, i stället för 2800.

 Dubbelt upp! Yrkesexamen + Högskolebehörighet.