Välkommen till Realgymnasiet i Linköping!

Vad kan du läsa i Linköping?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Hallå där Therese!

1 april 2020

Det som gör våra mentorer speciella är att de inte själva undervisar eller sätter betyg, vilket är helt unikt. På så sätt får du stöd av en person som du kan ha en helt öppen dialog med.

Hallå där Therese!

Nu när vi inte kan bjuda in elever till öppet hus får vi hitta andra sätt att ge en bild av oss som jobbar på skolan, beskriva våra program, skolan och vad våra elever som går på skolan nu tycker. Idag bjuder vi på ett inslag från en mentors verklighet. Håll till godo!

En morgon fick Therese Thor, mentor för Naturbruksprogrammet, ett mail från kollegan Linda, skolans kommunikatör. Linda undrade om Therese kunde tänka sig att beskriva jobbet som mentor på Realgymnasiet i Linköping. Och ta en selfie. Therese är en effektiv och snabb tjej så med vändande post kom en bild och en beskrivning av hennes vardag. 

Min roll som mentor innebär att vara som en spindel i nätet i arbetslaget. Arbetslaget består av lärare och elevassistenter och jag själv. Tillsammans har vi en helhetsbild av varje elev som läser Naturbruksprogram hos oss. 

Just nu sköter jag mitt jobb som mentor på distans eftersom eleverna också studerar på distans. Lite ovant att inte träffas men jag försöker hålla samma kontakt, följa upp, peppa och ge vägledning via telefon, chatt och möten via Teams. Hos oss avslutar alla elever dagen med att skriva i sin loggbok och på så sätt vet jag hur studierna går och jag kan också lägga in en kommentar. För oss är det jätteviktigt att vi "ser" alla även om eleverna pluggar hemifrån. 

En dag på jobbet börjar med att läraren tar närvaro och elever som inte checkat in hör jag av mig till. Våra ordinarie möten genomför vi som vanligt. Till exempel elevhälsoteamet och samtliga mentorer har veckovisa möten. Utvecklingssamtal är en ganska omfattande del av en mentors tid och det är det dags för nu! På distans. Det blir en utmaning.

Det bästa med att vara mentor är att få prata och umgås med eleverna. Och att stötta och vägleda dem under deras gymnasietid. Kontakten med vårdnadshavarna är ganska tät så dem lär jag också känna. Jag vet aldrig hur en dag kommer se ut, det dyker upp allt möjligt under dagen som ska lösas. Jag tycker att det är ett spännande jobb!

Tack för pratstunden Therese och tack för ditt engagemang!

Så här beskriver vi mentorskapet på Realgymnasiets hemsida

Hos oss får du en mentor som coachar och ger dig stöd genom hela din studietid. Mentorn har en mycket viktig roll när det kommer till din kunskapsutveckling och stödjer i allra högsta grad dessutom din personliga utveckling. Det som gör våra mentorer speciella är att de inte själva undervisar eller sätter betyg, vilket är helt unikt. På så sätt får du stöd av en person som du kan ha en helt öppen dialog med. Mentorn kan hjälpa dig med allt från kursval, studieplanering/studiecoachning och praktikplats till din egen personliga utveckling och tankar om framtiden. 

Vi är jättestolta över vår sätt att jobba med mentorer och beviset för att det är ett vinnande koncept är att eleverna uppskattar det väldigt mycket. 

Det bästa med att vara mentor tycker jag är att få prata och umgås med eleverna så mycket!

Therese Thor Mentor, Naturbruksprogrammet