Järzoo - en vecka med Nordens vilda djur och äventyr

27 september 2021

Skötsel av Nordens vilda djur, närkontakt med Europas största uggla, cross country, downhill, klättring, och guidning var en del av inslagen under programfördjupningsveckan i Järvsö.

Järzoo  - en vecka med Nordens vilda djur och äventyr
Öppna videospelaren

Visste du att den vitryggiga hackspetten är dyrare i zoodrift än exempelvis en björn. Det är en av många intressanta fakta som eleverna som läser Naturbruksprogrammet Sällskapsdjur & Djursjukvård i årskurs 3 fick lära sig under deras programfördjupningsvecka på Järvzoo. Den vitryggiga hackspetten är akut hotad i Norden, på Järvzoo pågår ett avelsprojekt på fågeln som har en exklusiv kost i form av mjölmask.  Miljöberikning till järvarna med intressanta lådor, underhållsarbete av björnhägn, morgonskötsel av djuren samt avmaskning, provtagning, könsbestämning och chippning av fåglar var en del av allt eleverna hann med under veckan. 


- Det bästa var att hålla i berguven, Europas största uggla. Den väste och stirrade in i själen på en men försökte inte flyga i från, berättar Astrid Jonsson och Nathalie Stjernström.

 En annan elev tyckte det bästa var att få fiska lodjur med fiskespön agnade med köttbitar  - och visst blev det napp.  


Eleverna som läser Naturturism fick guida övriga elever kring två rovdjur var. De hann också med cross country, klättring och downhill under veckan i Järvsö.  I djurparken träffade de en tidigare elev som läst Naturturism på Realgymnasiet i Sundsvall och nu arbetar med deras koncept Expedition Vargnatt.  


Realgymnasiet Sundsvall tackar Järvzoo (länk till deras sida) för en mycket lärorik vecka och ser fram mot ett fortsatt fint samarbete.