Irma tog studenten för tre år sedan och handleder idag Realelever!

18 februari 2020

Irma studerade djurvård på Realgymnasiet under sin gymnasietid och idag handleder hon Realelever som gör sin arbetsplatsförlagda utbildning på Veterinärhuset i Sundsvall!

Irma tog studenten för tre år sedan och handleder idag Realelever!

Vi var och träffade Irma Larsson som tog studenten från Realgymnasiet för tre år sedan och har idag anställning på Veterinärhuset i Sundsvall. Alexandra och Matilda, Realgymnasiets nuvarande elever gör sin block APL i tre veckor och Irma är med och handleder dem under denna tid. APL är arbetsplatsförlagd utbildning som alla elever på Realgymnasiet har en gång i veckan schemalagt samt i perioder som längre block. Denna gång har årskurs tre, tre veckor, Matilda och Alexandra är inne på sin sista vecka och trivs superbra på Veterinärhuset. Då tempot är högt och arbetsuppgifterna varierar, ingen dag är den andra lik. Alexandra är på operation och Matilda på inskrivningen idag, när vi är på besök. 

Praktiken har hjälpt oss så otroligt mycket till att förbereda oss för yrkeslivet, vi får erfarenhet i att lägga kanyl, ge vissa mediciner samt få arbeta i ett högt tempo, möta kunder och ta hand om djur på bästa sätt. På Veterinärhuset är de olika avdelningarna, operation, röntgen, akuten, mottagningen och inskrivningen. Vi blir otroligt bred i vår kunskap genom vår praktik och den handledning vi får, berättar Alexandra och Matilda. Vidare berättar Irma att det är praktiken som har hjälpt henne att få arbete efter gymnasiet, att få in en fot i branschen är värt otroligt mycket. 

Hur känns det att handleda Realelever? Superkul, då vi alla har gått på Real och att jag själv varit där Alexandra och Matilda är nu. Alexandra fortsätter och berättar skillnaden med att ha Irma som handledare är att hon pratar på ett pedagogiskt sätt och vet hur det är att vara nybörjare, hon vet hur vår situation är och har en förståelse för det, vilket känns tryggt och skapar ett lugn hos oss. Både Matilda och Alexandras framtid är utan tvekan hos de båda glasklar, det är djurvårdare som gäller. 

När de tar studenten om 4 månader är de utbildade djurvårdare nivå 2. Det som ligger närmast i tid är att ta certifikatet D9, vilket ger en grundkurs för läkemedelshantering för smådjur. Med denna blir du djurvårdare på nivå 2 vilket innebär att du är behörig av Jordbruksverket att handha läkemedel samt ge injektioner. Vi erbjuder kursen i samarbete med VeTa-bolaget som är ett branschutbildningsföretag som utbildar veterinärer och övrig djursjukvårdspersonal över hela landet. Med denna examen blir du efterfrågad hos de flesta kliniker idag. Detta certifikat tar Matilda och Alexandra utanför skoltid och är ett otroligt komplement till att bli anställningsbar. 

Irma berättar att det är en stor fördel och så mycket enklare att få arbete efter studenten genom allt du får med dig från Realgymnasiet. Man lär inte bara i skolbänken utan är ute i verkligheten och får praktisera dina kunskaper på riktigt. Det är så fint att se Irma, Matilda och Alexandras samarbete. Vem vet om några månader kanske de är arbetskamrater alla tre med en anställning på Veterinärhuset. Fullt möjligt med det du får med dig i din utbildning. Vi avslutar vår träff med att de alla tre försvinner in i tre olika rum tillbaka till sina positioner, på operation, akuten och inskrivningen!