Gabriel Johansson - Naturturism

10 augusti 2023

Gabriel gick Naturturism på Realgymnasiet i Norrköping och tog studenten 2019. Idag jobbar han ihop med en gammal klasskompis från Real hos Kolmården skogsservice!

Gabriel Johansson - Naturturism

Mina år på Realgymnasiet var rakt igenom väldigt roliga och det är en tid jag aldrig kommer glömma

Berätta lite om din tid på realgymnasiet.

Mina år på Realgymnasiet var rakt igenom väldigt roliga och det är en tid jag aldrig kommer glömma. Detta tack vare alla underbara lärare, mentorer och häftiga upplevelser. Jag fick till exempel åka till Sydafrika och göra min praktik i tre veckor. Hur coolt är inte det?! Mängden praktisk utbildning med APL, profildagar och specialveckor gjorde att dagarna vid skolbänken blev mer motiverande och lättare.  


Vad gjorde du efter din examen på Realgymnasiet? 

Jag visste under nästan hela sista året av gymnasiet att jag hade plikt att göra min militära grundutbildning efter studenten. Så det var det som väntade, tio månaders värnplikt på K3 i Karlsborg. 

En dörr som öppnades i trean var att jobba som reseledare åt STS Alpresor. Detta genom den reseledarutbildning vi fick göra under vårterminen där vi åkte ner till Bad Gastein under en vecka. Där blev vi testade på våra färdigheter att leda grupper och hur man hela tiden ger kunden den bästa tänkbara servicen. Kanske den mest lärorika veckan under hela gymnasiet. Planen blev då att göra klart min värnplikt och sedan söka mig till reseledaryrket men på grund av Covid-19 får alperna vänta lite.


Vad gör du nu?

Istället hamnade jag på ett företag som heter Kolmården skogsservice där en av mina klasskompisar från gymnasietiden redan jobbade. Vi blev ett ”lag” ihop och har nu arbetat tillsammans sedan början av sommaren 2020. En stor del av tiden består utav röjning av skog men tack vare vår fantastiska arbetsgivare som ser till att hitta olika arbetsuppgifter till oss blir det hela varierande och väldigt roligt. Ibland gör vi lite motorsågsjobb och fäller träd, vi har byggt jakttorn, viltbehandlat plantor, inventerat skador på skog orsakat av granbarkborre, med mera. Man kan säga att vi gör det mesta som har med träd och skogsvård att göra. Jag trivs jättebra!

 

Hur hjälpte din utbildning på realgymnasiet i din nuvarande yrkesroll?

Kursen mångbruk av skog samt att vi fick ta röjsågs- och motorsågskörkort har varit avgörande för oss i möjligheten att jobba med det här.

 

Vad är du mest stolt över i det du arbetar med?

Jag är stolt över att jag tagit mig an ett jobb som kanske inte är så vanligt bland unga samt att jag hela tiden har en strävan att lära utveckla mina kunskaper. I och med att jag inte jobbat så länge kan jag bara en bråkdel av allt som finns att lära sig om skogsbruk.


Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Runt 07.30 möter jag upp med min kollega och så samåker vi ut till det området vi ska jobba på. När vi kommer fram kollar vi tillsammans på traktdirektivet vi fått. På traktdirektivet finns karta och instruktioner om vad som ska göras och utifrån det lägger vi upp en plan för dagen för att vara så effektiva som möjligt. Kaffepaus vid tio, lunch 12.30 och sen slutar vi runt 16.30. En typisk knegardag.

 

Vad engagerar dig i ditt jobb? Vad tycker du är roligast?

Det viktigaste för mig är att arbeta med något som jag i grund och botten mår bra utav och det känner jag verkligen att jag gör just nu. Att få slita lite fysiskt under dagen samtidigt som man är i skogen känns som en nyckel till välmående och jag tror många andra hade känt likadant. Till exempel så har vi en kollega som för ett par år sen slutade på sitt (vad jag kan tro) mycket bättre avlönade kontorsjobb för att jobba på samma sätt som oss.

Hursomhelst, att fälla träd är nog roligast!

 

Vad har du för planer för framtiden?

För tillfället tänker jag att jag ska ta ett halvår i taget så får vi se var jag hamnar. Just nu trivs jag som sagt väldigt bra på Kolmården skogsservice och fortsätter jag känna på det sättet skulle jag inte ha något emot att jobba där en bra stund framöver. Fast något annat ska jag väl hinna testa på medan man är ung nog.

 

Har du några tips till dem som vill arbeta inom samma bransch som du?

Att trivas i naturen oavsett väder. Lite inställningen ”hellre en regnig dag i skogen än en solig dag på ett kontor”.

Sen tycker jag att det är roligt att lära mig nya arter. Det blir liksom roligare att vistas i skogen när man vet vad det är man har runt omkring sig.