Elevberättelse: Naturturism blev vägen till drömmen

23 april 2024

Ida som pluggar Naturturism i årskurs 3 har haft en dröm om att bli skidlärare. Läs Idas berättelse om hur profilen blev öppningen mot hennes dröm!

Elevberättelse: Naturturism blev vägen till drömmen

Jag heter Ida Rosqvist och går Naturturism på Realgymnasiet i Malmö, åk 3. Jag brinner för skidåkningen och vill ge andra möjligheten att se det finna i skidåkningen. Glädjen som skidor har gett mig sedan jag var barn vill jag kunna ge vidare för att folk ska se det fantastiska med snön och de aktiviteter man kan göra under den tiden på året. Alpinutbildningen var en möjlighet som jag inte visste fanns innan jag börja på Realgymnasiet.


Jag sökte till skolan för att gå sällskapsdjur och djurvård. När det på senare tid kom fram att det finns en skidutbildning så fastna jag direkt för det. Jag bytte över till Naturturism för att kunna gå alpinutbildningen för att bli skidlärare. Jag brinner för skidåkningen vilket har gjort att det kom stora möjligheter för mig som elev och jag har fått göra fantastiska saker med människor som har samma intresse som mig.


Skolan samarbetar med svenska skidförbundet som har ett projekt som heter alla på snö, vilket gör det möjligt för 3-4 klassare att få chansen att uppleva på skidor. Svenska skidförbundet gör det möjligt för barn att bli bekväma med att vara på snö och i den miljön. Vi som elever på realgymnasiet får då chansen att prova på hur det är att vara på snö också men även att instruera barn.  

När vi var iväg på alla på snö så fick en del av oss jobbmöjlighet. Jag tog chansen att få jobba för att se hur det skulle vara att få lära barn att åka skidor, vilket fick mig att brinna för skidåkningens ännu mer. Att få lära barnen åka och få vara den som bidrar till den  glädjen är obeskrivlig för mig.  


Jag har fått gå en fantastisk utbildning. Jag har åkt till Sälen för att gå utbildningen, vilket har lett till att jag har hittat vänner för livet. Jag har fått möjligheten att få åka på APLi Åre, Björnen. Att få göra APLi skidskola är bland det roligaste jag har fått göra under mina tre år på Realgymnasiet.


   

Jag har fått lära mig hur man lär ut för både barn och vuxna i hur man åker skidor. Jag har fått lära mig hur man på bästa sätt kan få barn att tycka det är kul att lära sig att åka sidor även om dom tycker det är svårt eller läskigt.  Jag har även lärt mig hur jag kan utveckla min skidåkning tack vare denna utbildning. Man får lära sig om ledarskap och hur du som ledare kan utvecklas.  


Jag kommer ta med mig mycket. Allt jag har lärt mig använder jag för att utveckla mig själv som ledare men även min skidteknik och alla nya vänner som jag har fått under tiden kommer jag aldrig glömma. Jag har växt som person och är mer självsäker på att det som verkar omöjligt är möjligt så långe man verkligen vill. 


Skidutbildningen sker genom friluftsfrämjandet. Under utbildningen så är instruktörerna där för att lära dig förbättra din skidåkning och för att lära dig om ledarskap i skidbacken. Deras mål är att du som utbildar dig ska bli bättre och lyckas med utbildningen men även vilja vida utbilda dig. 


Jag är glad att jag sökte till Realgymnasiet. Tack vare mina lärares stöd så fick jag chansen att gå en utbildning som är mitt största intresse. Jag fick åka iväg på utbildning långt upp i landet tack vare att mina lärare litar på mig och har sån stor tillit till mig, detta har gjort att jag har växt som person och inte är rädd för att göra saker som verkar omöjliga. Skolan och dess lärare har gjort att jag nu efter gymnasiet kan jobba med något jag bara trodde va en dröm. Att få säsonga trodde jag bara skulle vara en dröm eller bara en semester som händer en gång per år, men inte längre



Vad gör man på Naturturism?

ÅR 1

Första året får ni testa på flera olika saker och vi ser till att alla
har en grundkunskap inom friluftsliv. Ni kommer få möjlighet
 att ta flera olika certifikat och vi jobbar aktivt med ledarskap och gruppdynamik.  

 

ÅR 2

Andra året fortsätter vi att utveckla vårt ledarskap. Vi utvärderat våra
olika samarbetspartners ledarskap och varandras ledarskap. Ni får också
möjligheten att ta flera olika certifikat som är efterfrågade av branschen.  

 

ÅR 3

Tredje året fortsätter vi arbetet med att utveckla det individuella ledarskapet
samtidigt som vi arbetar mot naturguidescertifieringen.

 

Ta certifikat efterfrågade av branschen tex:
SLAO steg 1
Förarbevis för terränghjuling
PADI Open Water
IAPA High rope instructor
Nols Wilderness First Aid
Naturguidescertifiering