Välkommen till Realgymnasiet i Malmö!

Vad kan du läsa i Malmö?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

En dag på Fjäll-APL

8 december 2023

Hej, jag heter Nikki och går 3 året naturturism på Realgymnasiet i Malmö och jag tänkte berätta lite om vad jag har fått göra på min APL på fjällstationen Saltoluokta.

En dag på Fjäll-APL

Varför sökte jag APL i fjällen? 

Jag sökte mest till fjällen som en kul grej och trodde verkligen inte att jag skulle få åka, men det visade sig vara det bästa beslut jag gjort sedan jag började gymnasiet och jag är så tacksam att jag fått den här chansen. 


Hur ser en dag ut på Saltoluokta? 

Det varierar så otroligt mycket då dom vill att vi ska få möjligheten till att prova på allt. Vi har fick ladda ner en app som hette quinyx och där har vi ett schema så att vi ser vad vi ska jobba med och när en vis dag. Jag kan skriva ner lite hur det ser ut beroende på vart du jobbar på stationen. 


Däcksman (min personliga favorit): Man börjar klockan 09 och hämtar alla sopor och sedan kör man ner det till båten som ska ta med detta över till Kebnats där vi sen kan slänga allt skräp. Vissa dagar är det leverans och dom hämtar vi med båten i Kebnats och tar med till Salto. När man är tillbaka från båten så åker man runt och gör lite små fix här och där på stationen. 


Frukost: Man börjar 06 (jag är så lycklig att man bor på stationen) och man preppar grejer inför frukosten till gästerna och håller koll på att det inte tar slut och fyller på hela tiden samtidigt vill man försöka diska upp så mycket som man hinner också. 


Städ: Samma sak här man börjar 06 och städar lokala utrymmen innan folk börjar komma och sedan tar man rum som är tomma osv. 


Kock 1: Här börjar man 11 och här får man hjälpa till en del med maten till personalen och ev lunchen till gästerna dagen efter. 


Servis: Här börjar man oftast 14:45 och slutar 22:45. Här börjar man med att plocka in lunchen och torka rent så att det ser snyggt ut när middagsgästerna kommer. När klockan är 18 så börjar stressen och det roliga det är mycket folk och man vill se till så att allt är påfyllt och att alla gäster är nöjda och glada.  


Maten som serveras till personalen och boendet var så otroligt bra och det finns oftast en hel del alternativ. Personalen här gör ofta en hel del tillsammans på kvällarna som filmkvällar eller bastukvällar. Vi hade en kräftskiva samma vecka som vi kom och det var verkligen jättetrevligt.  

Image
Image