Filip gick programfördjupningen Naturturism

25 november 2021

Filip har nytta av sin utbildning varje dag. Alltifrån att leda och instruera grupper, till att hantera och lösa uppkomna situationer tack vare till exempel sjukvårdsutbildningarna under gymnasiet.

Filip gick programfördjupningen Naturturism

Filip tog studenten juni 2021 och häromdagen hade han vägarna förbi. Vi blir alltid lite starstruck när tidigare elever dyker upp, för vi tycker det är fantastiskt kul att ta del av deras liv efter gymnasiet. 

När Filip ändå var i huset passade vi på att fråga om han kan tänka sig att beskriva hur han trivdes, på skolan och med programfördjupningen Naturturism och vad han gör nu och så vidare. Självklart svarade han!

Tre veckors praktik på en skidanläggning i Idre är bland det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Vi åt, sov och levde i hop i en stuga under den här tiden, skötte allt själva. Vi fick prova på alla typer av roller och arbetsuppgifter som förekommer på en skidort. Vi fick lära oss arbetet som skidinstruktör, liftvakt, jobba i shopen och så vidare. Det var riktigt lärorikt och superkul!

Men om vi tar det från början, hur var det när du kom då, när du kom till årskurs ett på gymnasiet? 

Jag var väldigt blyg och inåtvänd när jag började gymnasiet. Men tack vare lärare som pushade mig utvecklades jag. Nu är jag instruktör och håller kurser och pratar inför stora grupper. Det känns riktigt bra. 

Vad tänker du kan vara bra att känna till om programfördjupningen Naturturism?

Det här passade mig väldigt bra eftersom vi varierade mellan att vara aktiva och jobba teoretiskt, kanske kan någon annan känna igen sig i det. Jag lär mig bättre om jag får växla mellan rörelse och att sitta stilla. Det är alltså en fördel om man är aktiv, utövar någon sport eller i alla fall har viljan. 

En annan sak som är bra att veta är att du kommer vara utomhus, oavsett väder. Vi lär oss att klä oss efter förutsättningarna, så ja, det är bara att ge sig ut. Och i de allra flesta fall blir det en riktigt bra och lärorik upplevelse tillsammans med klasskompisarna. 

En annan insikt är att man inte behöver ha allt det bekväma. Sakta men säkert lär man sig att använda det som finns. Man måste lita på varandra när man går den här utbildningen. Och att anpassa sig efter förutsättningarna. 

APL, vad säger du om det? 

Kul, bra och det gav mig sommarjobb direkt. Jag var på en gård i ettan, där de hade hästar. Jag fick göra allt. Mocka, fodra, måla, laga och ja, jag fick prova att jobba med allt som finns på en gård. Tufft ibland, tidiga mornar på sommarlovet men grymt bra. 

De kontakter man får på sina APL-platser under gymnasiet är värdefulla. Man har ju bästa chansen att visa framfötterna och att man är att räkna med. Om man sköter det på ett seriöst sätt vill säga. 

Vad gör du nu?

Sedan ett par år tillbaka har jag hållit kurser i parkour. Jag är instruktör på Linköpings Klätterklubb, håller i kurser på Yoump, och är ledare på ett fritids. Det är himla kul, och som sagt, jag har nytta av min utbildning i alla dessa sammanhang. Snart ska jag börja som ledare på Sportis, det ser jag fram emot! 

Framåt i tiden, har du några tankar som du vill dela med dig av?

Egentligen tänker jag mest här och nu, säger Filip. Men det jag vet är att jag vill fortsätta arbeta med människor, gärna i en ledande roll. Jag har det jag behöver just nu. Jag har kontakter i branscher, kompetens inom ledarskap, kommunikation, klätterutbildning, motorsågsutbildning, sjukvårdsutbildning och jobb. Höghöjdsjobb kanske skulle vara kul.