APL som hundspannsguide i Branäs

28 mars 2022
APL som hundspannsguide i Branäs

Under två veckor har Patrick gjort APL, arbetsplatsförlagt lärande, på Hike Huskytours I Branäs. Detta är en del i hans gymnasieutbildning inom Naturturism på Realgymnasiet i Trollhättan. Företaget driver turer med hundspann och naturupplevelser i närheten av Branäs skidanläggning.  

Under de två veckor Patrik gjort APL har han bl a varit delaktig i att ta hand om hundarna, sela på/ av hundar, hjälpa till med förberedelser, spänna in hundar, ta emot spannen vid hemkomst, utfodring, mm. 

- Han är en riktig “djurmänniska” säger Janke Nobel, grundare av Hike Huskytours. – ”In no-time" öppnade även våra blygaste hundar upp och sökte kontakt när Patrick var i deras närhet - det är vanligare att dessa hundar aldrig vill ha kontakt med praktikanter.

Att vara hundspannsguide, dvs köra hundspann som guide med gäster i släden, kräver både skicklighet i att köra ett spann och att kunna ta hand om gästerna under turen. Denna roll har Patrik axlat med stor skicklighet, vilket är väldigt ovanligt för en praktikant.

Patrick läser sista året på Realgymnasiet i Trollhättan och kommer vara första kullen elever som tar studenten från skolan. Den startade 2019 och är ett Naturbruksgymnasium med inriktningarna Hund, Sällskapsdjur och djursjukvård, Naturturism och Häst.

Realgymnasiet måste verkligen ha en välfungerande utbildning menar Janke. Det märks att Patrick fått med sig de mest elementära sakerna. Från och med dag 1 stod där en guide vad gäller både kroppsspråk och engagemang. Gästerna drogs till honom redan första dagen och började ställa frågor. Det säger tillräckligt mycket, i deras värld var det en erfaren guide de ställde frågor till säger hon.

Som guide är det viktigt att kunna reflektera om sin egen roll i händelser. Det ger en trygghet till både gäster och kollegor. Att vara kunnig, engagerad och våga ta eget initiativ när något händer är andra viktiga aspekter. 

Den här APL perioden har gett Patrick en vidgad syn på vad arbetet som naturguide kan vara. Han har också utvecklats som person i och med att han åkte upp själv, bodde i kollektiv med de andra guiderna, fick mycket ny kunskap och nya vänner. -Nu vet jag att jag kan om jag vill säger Patrick. Det gäller bara att våga!

Efter studenten tänker Patrik att han inte vill binda sig för något fast jobb utan gärna ta ett säsongsarbete. Kanske åker han till Nederländerna, där flera av de andra medarbetarna på Hike Huskytours kommer ifrån. 

Det han vet är att han är välkommen att arbeta på Hike Huskytours som hundspannsguide nästa vintersäsong.