Välkommen till Realgymnasiet i Sundbyberg!

Vad kan du läsa i Sundbyberg?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Specialiseringen Islandshäst

20 december 2023

Sara Kilsgård, lärare och initiativtagare till specialiseringen Islandshäst på Realgymnasiet Sundbyberg, ger en inblick i det nyligen etablerade samarbetet med Örnäs Islandshästgård. Samarbetet strävar efter att erbjuda eleverna en unik och fördjupad utbildning inom islandshästsporten.

Specialiseringen Islandshäst
  • Hej Sara, Berätta vem är du? 

Hej, ja men Sara Kilsgård heter jag och är legitimerad yrkeslärare här på Realgymnasiet i Sundbyberg.

Jag började rida på storhäst ridskola när jag var 6år men sen 10års ålder har jag inriktat mig mot Islandshäst. Idag driver jag eget stall med 10 hästar och 15 inackorderade. Jag tävlar på elitnivå senast på SM 2023 med en häst från min egna avel. Islandshäst har alltid varit mitt stora intresse och därför blev rollen som hästlärare en perfekt kombination av det praktiska och teoretiska.

  • Vad fick dig att vilja leda och vara initiativtagare till  specialiseringen Islandshäst på Realgymnasiet i Sundbyberg? 

Jag tyckte branschen saknade en gymnasieutbildning där eleverna kunde specialisera sig mot islandshäst. Islandssporten växer och det är viktigt för sporten att unga väljer att utbilda sig med möjlighet för diplomering som tillgängliggör en bredare grad på islandshäst.

Att därför starta denna specialisering på Realgymnasiet tillsammans med Örnäs Islandshäst, Stockholms största Islandshäst gård, blev ett självklart val.

  • Hur skiljer specialiseringen mot Islandshäst, från utbildningen ridning? 

Utbildningen skiljer sig på så sätt att all praktisk undervisning sker på Islandshästar jämför med Riding där utbildningens praktiska lärande sker på storhäst. En annan väsentlig skillnad är att diplomeringarna görs via Svenska Islandshäst Förbundet. Både utbildningarna kommer att ges på Realgymnasiet i Sundbyberg.

  • Hur kommer samarbetet med Örnäs Islandshäst berika elevernas utbildning? 

Genom att bedriva utbildningen tillsammans med Örnäs kommer våra elever få unik inblick i den väletablerade verksamhet som Örnäs redan har skapat. Örnäs Islandshästgård erbjuder en omfattande verksamhet och samarbetet kommer möjliggöra för eleverna att fördjupa sig i olika aspekter av Islandshästar.

Vi är särskilt glada över möjligheten till fördjupad kunskap om tävlingsverksamhet som Örnäs erbjuder. Denna del av samarbetet ger eleverna chansen att lära sig om planering, organisering och genomförande av tävlingar. Det är en ovärderlig erfarenhet som kommer stärka deras kunskaper och färdigheter inom islandshästsporten.

En annan viktig dimension är möjligheten att följa och delta i processen med att träna och utveckla unga islandshästar. Att vara involverad i unghästar kommer inte bara att bredda deras kunskap utan också ge dem praktiska färdigheter som är värdefulla för deras framtida karriär inom islandshästbranschen.

  • Vad hoppas du eleverna kommer att ta med sig från specialiseringen Islandshäst ut i arbetslivet? 

Jag hoppas och tror att eleverna kommer att ta med sig en djup förståelse för islandshästar och deras skötsel. Alla 3 år förbereder dem för hästskötarexamen som sätter praktiska färdigheter och kompetens till prov. Dessa färdigheter tillsammans med ansvarstagande och problemlösningsförmåga rustar dem för en framgångsrik karriär inom islandshästbranschen.