Välkommen till Realgymnasiet i Sundbyberg!

Vad kan du läsa i Sundbyberg?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Intervju: Linn jobbar med veterinärerna efter studenten

12 maj 2023

Hej! Jag heter Linn Andbjer och tog studenten 2022 och jag gick utbildningen Djurpark.

Intervju: Linn jobbar med veterinärerna efter studenten

Vad jobbar du med nu efter studenten?  

Jag jobbar som veterinärassistent på Kolmårdens Djurpark. I mitt jobb försöker jag att effektivisera veterinärernas arbete och anpassa mig efter behovet. Jag hjälper till på alla kliniska arbeten som veterinärerna gör med alla djur som vi har i parken. Jag tar hand om kliniken och ansvarar för städning, tvättning, rengöring och desinficering så att kliniken håller en hög klinisk standard. Jag håller koll på och uppdaterar dokument, analyserar prover som vi samlar från djuren och journalför alla provsvar. Jag tar hand om våra två veterinärbilar och ansvarar för påfyllning och rengöring. Under kliniska ingrepp finns jag till hands för veterinärerna och hjälper dem att till exempel ta blod, temperatur och andningsfrekvens på djuren under sövningar.  

Vad tog du med dig från Realgymnasiet.   

Jag fick mycket nytta av kurserna som jag läste på Realgymnasiet. Bevarandebiologi gav mig en grundförståelse för hoten mot biologisk mångfald. Svenska gav mig ett brett ordförråd och självförtroende att hålla inspirerande djurvisningar framför flera hundra gäster på Kolmården. Engelska hjälpte mig i dialog med forskare men också med utländska gäster. Kurserna inom Sällskapsdjur, Djurparksdjur och Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård gav mig en bred kompetens som gör mig attraktiv inom flera yrkesgrupper med djur. Möjligheterna, erfarenheterna och kontakterna från Realgymnasiet och Kolmårdens Djurpark är något som jag alltid kommer att vara tacksam över.  

Vad rekommenderar du elever som står inför sitt gymnasieval att tänka på?  

Sök till REAL! På REAL får du unika valmöjligheter, du kan anpassa och forma din utbildning till vad du vill göra efteråt, oavsett om det är yrket du utbildar dig inom eller något helt annat. Lärarna är kompetenta inom sina ämnen och ser din potential tidigare än du själv. Jag har aldrig hört ”du kommer inte klara det”, utan bara hört ”det är klart att du klarar det, du klarar vad som helst”. Att bli kollega med sina lärare, förebilder eller till och med idoler efter studenten på REAL, är inget ovanligt. Skolan gav mig alla redskap jag behövde för att ta mig till ett drömjobb som detta. Dessutom har jag aldrig känt mig så viktig som individ som när jag är på min arbetsplats. Enligt mig finns det ingen bättre utbildning än den som Realgymnasiet erbjuder till att jobba med bevarande, utbildning och forskning som ständigt pågår i Sveriges djurparker.