Välkommen till Realgymnasiet i Malmö!

Vad kan du läsa i Malmö?

Intresseanmälan

Vill du veta mer om utbildningen och få inbjudan till kommande aktiviteter?

Anmäl intresse

Profilvecka Naturturism åk 2: Elevreportage

28 mars 2023

Vi heter Ella och Nikki och går andra året på inriktningen Naturturism på Realgymnasiet i Malmö. För ett litet tag sedan var vi och de andra naturturismtvåorna iväg en hel vecka för att lära oss mera om vinterfriluftsliv. Det blev en vecka med långa dagar, kallt väder, en massa snö och mycket nya kunskaper och miljöer. Här berättar vi vad vi fick göra under dagarna.

Profilvecka Naturturism åk 2: Elevreportage

Söndag (resan dit)  
Redan kl 07.04: gick vi på tåget från Malmö C för att tre byten och 13 timmar senare äntligen komma fram till STF Grövelsjöns fjällstation, som ligger i Älvdalens kommun precis vid gränsen till Norge.  



Måndag
07.30: Vi började dagen med en riktigt god frukost och därefter så fick vi packa en matsäck till lunchen från frukostbuffén. 08.30: Så var det dags att hämta utrustning och prova så allt passar för att sedan få lära oss åka turskidor. Vi fick träffa vår ledare Tintin som var supersnäll, sedan var det genomgång inomhus. Därefter var det dags att ta sig ut och vi fick spadar, vindsäckar och stighudar som vi packade ner i väskorna.

Vi fick lära oss åka och vi ramlade mycket.

Vi åkte upp på kalfjället och fick bekantade oss med klimatet.


En i vår grupp skadade sig och då fick vi lära oss mera om fjällräddningen. Som tur var så mår hen helt okej.  



Tisdag 

07.30 Vi började dagen på samma sätt som på måndagen med en underbart god frukost och så fick vi återigen packa ett smaskigt lunchpaket.  
Innan vi åkte ut med turskidorna så hade vi en kort liten genomgång med Tintin där vi fick lära oss hur man navigerar i fjällen med kompass och karta.

 


16:00 kom vi tillbaka till fjällstationen efter en otrolig rolig dag, men också väldigt lång så då fick vi lite tid att vila innan den smarriga middagen.  
18.30 åt vi middag, det var mycket lokala varor så som renkött och annat, dom hade även mycket bra veganska alternativ.  


På kvällen fick vi se norrsken vilket vi inte trodde vi skulle få se så det var verkligen en upplevelse för alla.  

 



Onsdag 

Det blev en tidig morgon för oss i rum 12 eftersom det var dags att städa ur rummen och packa ihop packning innan frukost eftersom vi skulle sova i tält sista natten brrrr det var kallt.  
Efter frukost var det dags att klä på sig varma kläder och turskidorna för en genomgång om fjällsäkerhet, det var verkligen intressant.
Vi stannade till på ett ställe där vi fick bygga bivacker och prova sitta att i vindsäckar vilket var otroligt kul, så vi skulle nog säga att onsdagen var en väldigt lyckad dag.  


När vi kom tillbaka till stationen så var det dags att sätta upp tält för natten vi var inte jättepeppade på att få sova ute den natten, då vi visste att det var otroligt kallt.  


Sedan var det äntligen dags för middag och det var väldigt smarrigt, efter middagen klädde vi på oss varm pyjamas och förberedde oss för natten. 

 
 



Torsdag (morgonen + resan hem)
Det var en väldigt kall natt men vi överlevde! Vi startade morgonen med att ta ner tälten vilket var väldigt kallt om tassarna. När vi kom in hade personalen fixat färdiga frukostpaket som det fanns en massa smaskigt i som vi kunde äta på buss/tåg. Det var dags att sätta på sig sin ryggsäck och gå ut och lasta bussen och sen var det dags att åka tillbaka till Skåne det var tråkigt att lämna men samtidigt väldigt skönt att få komma hem.

Vad är en profilvecka?

Varje termin har våra olika specialiseringar det som kallas profilvecka. Det är en vecka där du bara läser just din specialisering (Hund, Ridning, Sällskapsdjur, Naturturism, Ridning, Trav) och ofta inriktad på en fördjupad förståelse för någon del av utbildningsinriktningens områden.