Sofia tränade hund i Sydafrika på sin praktik

27 mars 2020

Sofia Höjklint läser Hund i årskurs 3 och var i början av året på tre veckors utlands-APL i Sydafrika. Våra elever erbjuds att varje år söka till utlands-APL i bland annat Sydafrika, läs mer om Sofias upplevelse här och kontakta gärna någon på skolan om du har frågor kring just utlands-APL.

Sofia tränade hund i Sydafrika på sin praktik

I början av året var du i Sydafrika på 3 veckors praktik. Berätta lite om din praktikplats.
Jag var på ett ställe som utbildar hundar och hundförare. De utbildar bland annat vakthundar, hundar som söker upp narkotika och explosiva ämnen, patrullhundar, skyddshundar och spårhundar. Vi fick göra olika saker, våra dagar var väldigt varierande. Vissa dagar var vi ute i bushen och tränade spår medan vi andra dagar tränade lydnad och sök. Vi hade även några teorilektioner och fick se deras labb där de tar fram dofter av narkotika och explosiva ämnen som inte är skadliga för hundarna eller deras förare. Vi la även mycket tid på grundbehov så som att städa kennlarna, borsta hundarna och bara allmänt umgås med hundarna för att lära känna dem. När vi var där hade de ett antal valpar som vi vid flera tillfällen fick leka med för att socialisera dem. Min upplevelse var väldigt positiv och lärorik. Även om mycket skilde sig sett till hur vi arbetar i Sverige var det intressant att få se andra metoder och synsätt.

Vilka skillnader/likheter finns det med djurhållningen i Sverige och Sydafrika?
Skillnaden är ganska stor. I Sydafrika ser man hundarna mer som arbetsredskap och inte lika mycket som familjemedlemmar. Hundarna används mycket till vakt och beskydd då Sydafrika inte är ett jättesäkert land. Hundarna bodde tex i kennlar som inte var jättestora och de använder strypkedja. Men även om de använder sig av metoder som vi kanske inte gör i lika stor utsträckning i Sverige så bryr de sig väldigt mycket om hundarna och är noga med säkerheten.

Utöver praktiken, fick du uppleva andra saker?
Ja det fick vi. Det är inget som kan garanteras men vi hade tur att få följa med på lite olika utflykter. Vi var bland annat på ett museum, ett rehabiliteringscenter för rovfåglar, ett köpcentrum och vi besökte närliggande småstäder. Vi hade även turen att stanna till på ett ställe där man kunde se vilda djur, vi såg zebror, strutsar, bufflar, noshörningar och olika antiloparter.

Vad tycker du var bäst/roligast under din resa?
Jag tycker det är väldigt svårt att säga då hela upplevelsen var fantastisk och det var så mycket som var roligt. Men människorna där är helt underbara och jag uppskattar verkligen relationen vi fick med dem. De välkomnade verkligen oss och fick oss att känna oss som en del av teamet. Vi kunde alltid fråga dem om vi hade några frågor och de gillade att bara stå och prata. Det blev en hel del skratt med dem, speciellt när vi skulle lära vår handledare lite svenska.

Vilken/vilka lärdomar tar du med dig hem? Har du utvecklats något?
Jag tror inte man kan åka på en sådan här resa utan att utvecklas eftersom man måste ta en helt ny sorts ansvar och sköta allt själv. Jag tar nog även med mig positiviteten och öppenheten som råder där.  

Reste och bodde du ensam?
Nej det gjorde jag inte. Från Sverige till Johannesburg reste alla vi från Malmö tillsammans. Väl i Johannesburg blev jag och tjejen jag åkte med (från ett annat Realgymnasium i Sverige) körda till vår plats. Väl där bodde vi i ett litet hus, vi bodde i ett rum med toalett. I huset bodde också andra personer som var där och studerade men vi hade som sagt ett eget rum men vi delade kök med de andra.

Hur gick ansökningen till utlandspraktiken till?
Första delen bestod av flera olika moment. Det var kontaktuppgifter, hälsodeklaration, CV och personligt brev som skulle skickas in. Sedan blev man kallad till intervju där de bla frågade om hur man trodde att man skulle hantera olika situationer och vad man skulle vinna på att få åka. Samma dag som intervjun gjorde vi en liten gruppuppgift. Sedan hade vi ytterligare en gruppuppgift som vi presenterade för tvåorna (denna uppgift hade vi längre tid på oss att göra). Några veckor efter fick vi veta vilka som skulle få åka och sedan började förberedelserna med att sätta upp personliga mål, kolla igenom APL-uppgiften och liknande.

Skulle du rekommendera andra att åka på utlandspraktik? Varför/varför inte?
Ja absolut för det är något av det bästa jag gjort och jag har lärt mig enormt mycket och träffat fantastiska människor. Men man måste vara person som kan ta stort ansvar och har lätt för att socialisera med nya personer. Man måste även vara förberedd på att jobba på sett som man kanske inte skulle göra i Sverige.


Bläddra gärna genom några av Sofias bilder här nedan.