Mimmi pluggade på Real i Malmö och idag arbetar hon på Svensk Galopp

1 november 2021

Mimmi Jarl tog studenten från Realgymnasiet i Malmö 2012. Idag arbetar hon på Svensk Galopp AB som marknads- och ungdomsassistent och får bland annat hålla i träningar, arbeta med sociala medier och arrangera och representera Svensk Galopp AB på olika mässor och event.

Mimmi pluggade på Real i Malmö och idag arbetar hon på Svensk Galopp

Berätta lite om din tid på Realgymnasiet.
Jag började gymnasiet 2009 på då nystartade Realgymnasiet i Malmö. Med ett nytt sätt att studera och nya lärare så var det ibland svårt till en början. Med tiden som gick satte sig arbetssättet och idag har jag nytta av det i min vardag i alla dess olika slag. Vi var en stor klass till en början som blev mindre med åren, mycket på grund av ett unikt arbetssätt samt andra diverse anledningar, och det gjorde oss väldigt täta som grupp. Alla umgicks med alla och vi delade ett stort intresse - nämligen häst. Jag som, redan då, var helt såld på galoppsport fick ett stort stöd och fick genomföra årens APL i olika galoppstall. Min höjdpunkt under gymnasietiden är helt klart när jag fick åka på APL i USA hos en uppfödare av galopphästar.

Vad ville du göra efter din examen på Realgymnasiet?
I grund och botten ville jag arbeta med hästar på administrativ nivå samtidigt som jag, just för tillfället, ville jobba med galopphästar. Framför allt var det arabgaloppörerna hos tränare Catarina Genberg utanför Simrishamn som lockade där jag hade min APL sista året på gymnasiet.

Vad gjorde du efter din examen på Realgymnasiet?
Jag jobbade i stallet i Simrishamn i lite mer än ett halvår. Efter en kall och hemsk vinter lade jag ridhjälmen på hyllan och fick anställning på ICA i Svedala och blev kvar där i 4,5 år. Under tiden på ICA köpte jag min favorithäst och blev amatörtränare inom galopp. Efter min tränarutbildning blev jag tillfrågad om jag ville bli adjungerad ungdomsrepresentant i Svensk Galopps styrelse. Inget svårt val och 5 år senare blev jag anställd.

Vad gör du nu?
Idag jobbar jag på ett företag som heter Svensk Galopp AB. Det är organisationen som anordnar galoppsport i Sverige. Det är ett rikstäckande företag med galoppbanor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag arbetar inom områdena ungdom, marknad samt event lokaliserad på Jägersro.

Hur hjälpte din utbildning på Realgymnasiet i din nuvarande yrkesroll?
Självklart hjälpte de hästorienterade ämnena mig, både teoretiska och praktiska, när jag var arbetsryttare direkt efter gymnasiet. Även när jag köpte min egen häst. Det som jag verkligen kan säga har hjälpt mig är sättet vi arbetade på i skolan med problem. Det har jag dragit stor nytta av i de olika utbildningar jag gått.

Vad är du mest stolt över det du arbetar/har arbetat med på din nuvarande arbetsplats?
Jag har jobbat på Svensk Galopp i två år nu. Jag undviker helst att framhäva mig själv eftersom jag och mina kollegor jobbar väldigt tätt i ett sammansvetsat team. Jag skulle vilja säga att det jag är mest stolt över, i nuläget, är hur vi drog runt vårt nystartade event ”Hästarnas Mästare”, en monter under Falsterbo Horse Show samt vårt största event på året ”Svenskt Derby” under 10 dagar. Det var en extrem påfrestning för oss alla och vi lyckades genomföra alla tre uppgifter på ett ruskigt bra sätt.

Hur ser en typisk arbetsdag ut nu?
Mitt jobb är väldigt flexibelt. Under högsäsongen april-oktober jobbar vi ibland långa dagar samt helger, därför jobbar vi mindre i veckorna. Nu under vinterhalvåret tar vi igen komptimmar och laddar om inför högtrycket igen. Min titel är marknads- och ungdomsassistent. Jag jobbar närmast min chef Anna Thelander som är marknadsansvarig på Jägersro. Ungdomsansvarig Cecilia Gråberg sitter i Stockholm och henne jobbar jag under när det kommer till ungdomsbiten. Jag jobbar främst med sociala medier, våra event/arrangemang och ungdomsrekrytering. Jag är den som jobbar med ponnygalopp i Skåne och håller träning för de ekipagen under måndagskvällar. Jag skriver även en del artiklar och är med på möten av alla dess slag. Jag arbetar också med exponering på olika mässor. I år har vi varit med på Falsterbo Horse Show, Elmia och Göteborg under sportlovsveckan.

Vad engagerar dig i ditt nuvarande jobb? Vad tycker du är roligast/viktigast?
Jag älskar galopp. Det måste vara det som är nyckeln till mitt stora engagemang. Det är inget 8-17 jobb som man går till och sedan lämnar. Det är extremt mycket tankearbete utanför kontoret och mycket resande. Allt för att jag vill att fler ska öppna upp ögonen för vår vackra och snabba sport. Jag jobbar alltid för att vad det än är, stort som litet, ska bli så bra som möjligt. Det som är bra med mitt jobb är att man märker av de flesta resultat snabbt och eftersom jag alltid vill bli bättre så passar det mig perfekt. Det roligaste är att komma till kontoret på galoppbanan varje dag, säga hej till världens bästa kollegor och få utlopp för all kreativitet och driv jag har inom mig. I mitt jobb är till och med detaljer superroligt.

Vad har du för planer/mål i din karriär/framtiden?
Jag har ambition att stiga i graderna. Jag vill ha mer ansvar och få en mer inflytelserik roll i organisationen.

Har du några tips till dem som vill arbeta inom samma bransch som du?
Man får ingenting gratis och man måste våga för att komma dit man vill. Man måste ta vara på varenda chans och förvalta dem till 110 procent.