Möt Sofie - musikalartisten som idag jobbar som elevresurs på skolan

10 maj 2021

"Mitt mål är att eleverna ska må bra under sin gymnasietid samtidigt som dem lär sig och jag tror att i den åldern är det väldigt viktigt att ha trygga vuxna förebilder som man litar på. När man känner sig trygg och mår bra så kan man också prestera mycket bättre."

Möt Sofie - musikalartisten som idag jobbar som elevresurs på skolan

Vem är du?  😊 

- Jag heter Sofie Bergman och jobbar sen i höstas som elevresurs på Realgymnasiet i Helsingborg. En yrkesroll som var helt ny för mig för 9 månader sen. 

 Berätta lite kort om ditt jobb. Vad gör du på skolan?

Först och främst är jag resurs åt två elever med särskilda behov som går första året på Naturbruksprogrammet här på Realgymnasiet i Helsingborg. Jag finns där för dem som en trygg vuxen, hjälper eleverna att strukturera upp arbeten och att underlätta skoldagarna så gott som möjligt för dem. När jag har möjlighet så är jag även en resurs i de andra klasserna. Jag jobbar nära de andra elevresurserna och specialpedagogen. Varje vecka har vi ett resursmöte där vi diskuterar och bollar idéer med varandra om hur vi kan göra anpassningar för elever med särskilda behov. Väldigt lärorikt och givande!

 Vad gjorde du innan du kom till Real? 

- Innan jag kom till Real så jobbade jag som artist på en krogshow i Göteborg. År 2014 tog jag examen som musikalartist och har sen dess livnärt mig på det i olika projekt. Så man kan säga att mitt liv tog en helomvändning när Covid-19 kom förra året och jag fick börja se mig omkring efter andra jobb. Dock kunde det inte ha blivit bättre, här på Real trivs jag oerhört bra!

 Vad är roligt med din roll här? 

- Det roligaste med min roll är självklart att ha så mycket kontakt med eleverna, finnas där för dem och stötta i olika situationer. Dessutom ser ju alla dagar olika ut när man jobbar i skolan vilket är roligt. Jag tycker också att det är så kul att få jobba med mina arbetskollegor här och att vi har ett så bra kollegialt lärande - ett uttryck som var helt nytt för mig när jag började jobba i höstas. I och för sig var allt nytt då!

 Vad tycker du är viktigt? 

- Jag tycker att det är viktigt att eleverna ska känna sig trygga på vår skola, känna sig sedda och betydelsefulla oavsett vem dem är eller deras bakgrund. Jag brinner främst för elevhälsan. Jag brukar börja morgnarna med att hälsa på alla elever, stämma av hur de mår och om det finns något jag kan göra för att underlätta för dem. Ibland behöver man bara svara på en enkel fråga men som kan göra hela den elevens dag bättre. Mitt mål är att eleverna ska må bra under sin gymnasietid samtidigt som dem lär sig och jag tror att i den åldern är det väldigt viktigt att ha trygga vuxna förebilder som man litar på. När man känner sig trygg och mår bra så kan man också prestera mycket bättre. Allt börjar med grunden av en god inre och yttre hälsa. 

 Vad står Realgymnasiet för, tycker du? 

- För mig står Realgymnasiet för trygghet och att vi tillsammans som ett team jobbar för lärande och utveckling. Både skolans utveckling, vårt kollegiala lärande som personal och framför allt elevernas individuella utveckling. Skolan är en plats för lärande och också ett syfte med dagarna för många elever som kanske har det tufft i livet utanför skolan. Det som är unikt med Realgymnasiet är att man får en nära kontakt med arbetslivet redan i årskurs 1, både genom APL och studiebesök. 

 Hur är miljön på skolan? 

- Miljön på skolan är inbjudande och trevlig. Här känner man sig alltid välkommen och det var något som jag märkte när jag började jobba här. Inga frågor är dumma och vi hjälps alla åt att bli vårt bästa jag. Oavsett vilken yrkeskategori man tillhör så känner man alltid att vi är ETT team, något som jag värderar högt på en arbetsplats. Teamkänslan tror jag också är något som eleverna känner av.

Vilket är ditt bästa minne från din tid här?  

- Oj, vad ska jag välja? Det är så många situationer jag har hamnat i detta år där jag har tänkt ”hur hamnade jag här?”. Ett av de roligaste minnena är när jag och ÅK1 tillsammans med profillärare var en dag på Tropikariet i Helsingborg i höstas och fick se hur en vanlig arbetsdag ser ut. Eleverna fick även prova på att göra vissa arbetsrutiner och den gruppen jag var med var i rummet där fladdermössen var. Jag var livrädd, men det kunde jag inte visa för eleverna. Hela situationen var bara komisk och profillärarna skrattade åt mig när jag duckade för fladdermössen som flög ovanför huvudet på mig. Ett annat roligt minne jag har (som min ena elev aldrig kommer sluta påminna mig om) var i början av året då hon skulle göra daglig skötsel för risfåglarna i djurrummen vi har här på skolan. En av risfåglarna rymde och jag fick hjälpa eleven få in fågeln i buren. Hon använde håven och jag försökte fösa fågeln med en dammvippa, det var det enda jag hittade. Vi höll på i 45 minuter innan fågeln flög in igen.  

Vad vill du hälsa till eleverna, både befintliga och nya? 

- Oavsett vem du är så är du välkommen hit! Realgymnasiet i Helsingborg är en väldigt trevlig och rolig skola där du får lära dig allt du vill veta om djur och natur och äventyr. Vi är ett starkt team med olika kunskaper som vi mer än gärna vill dela med oss av till er. Välkomna hit!

 Till er elever som redan går här så vill jag säga att jag tycker det ska bli så roligt att få se er fortsätta utvecklas och att få fortsätta följa er genom gymnasietiden, genom med- och motgångar. Vi gör det tillsammans!