En mångsidig utbildning med högskolebehörighet

15 juni 2020

Vi har fått besök av Realgymnasiets samarbetspartner STS Alpresor och reseledaren Henrik Sommerville som arbetat flera år i Bad Gastein, Österrike och bland bergstoppar i alperna.

En mångsidig utbildning med högskolebehörighet

På vår reseledarutbildning i Österrike får man lära sig att ta ansvar, prata inför en publik, vara kreativ och improvisera. Yrket är utmanande och man får lära sig att kommunicera med alla typer av människor samtidigt som man får göra det roligast som finns! Vandra, åka skidor, träffa människor och dessutom få betalt för det!

Henrik Sommerville RESELEDARE, STS ALPRESOR

Realgymnasiet Natur & äventyrsutbildning är både yrkes- och högskoleförberedande vilket gör att man kan komma ut och jobba direkt efter studenten. Henrik Sommerville som arbetar på STS Alpresor tycker att denna utbildning är precis vad hans bransch behöver. Den här utbildningen är ett fint sätt att lära sig ledarskap, lära sig ta ansvar över en grupp och samtidigt få resa och möjligheten att knyta kontakter i branschen säger Henrik.

Meningen med utbildningen är att man ska få testa på flera olika moment i årskurs ett, bland annat klättring, paddling, skidåkning, naturguidning och höghöjdsbana för att sen i år två välja en specialisering att utbilda sig inom. Henrik säger att denna utbildning är som klippt och skuren för att sen eventuellt få en anställning hos STS, det finns något för alla och ingen förkunskap krävs för att få börja på Natur & äventyr vilket är något positivt.

Något som är unikt med den här utbildningen är att den kan erbjuda så många olika certifikat och diplomeringar. Henrik är en av de reseledarna från STS som tagit emot och utbildat Realgymnasiets elever till bland annat skidlärare och reseledare i Österrike och Alperna. Under gymnasietiden har eleverna möjlighet att åka till bland annat Österrike, Irland och Sydafrika för olika branschutbildningar, helt bekostat av skolan.

”På vår reseledarutbildning i Österrike får man lära sig att ta ansvar, prata inför en publik, vara kreativ och improvisera. Yrket är utmanande och man får lära sig att kommunicera med alla typer av människor samtidigt som man får göra det roligast som finns! Vandra, åka skidor, träffa människor och dessutom få betalt för det” säger Henrik.

Genom att ha ett samarbete med Realgymnasiet menar Henrik att vinsten är att de får lov att eventuellt utbilda sina framtida kollegor, elever med det intresset och den viljan som STS Alpresor eftersöker. Sedan finns det vidareutbildningar inom företaget som Realgymnasiets elever blir behöriga till att söka då alla elever på Natur & äventyrsutbildningen kan välja att läsa en högskolebehörighet men samtidigt få en yrkesexamen.