Mats fotograferade VM i innebandy.

6 december 2021

Det är alltid spännande och roligt att fotografera större evenemang. Man blir extra taggad när man ska leverera bilder till hela världen säger medialäraren Mats Åstrand som fotograferade VM i innebandy för damer i helgen.

Mats fotograferade VM i innebandy.

Innebandy är en ganska svår sport att fotografera, det går väldigt fort och ofta är det lite svårt ljus inomhus. Jag fotograferar åt TT nyhetsbyrån som är en av dom största bild och nyhetsbyråerna och som levererar material till hela världen. I mitt yrke som medialärare är det viktigt att hålla mig själv uppdaterad och aktiv i branschen för att kunna undervisa mina elever på ett sätt så de är förberedda inför det branschen kräver.

Hur förbereder du dig inför ett sådant jobb?

Innan match läser jag på om spelarna, så jag vet vilka jag bör hålla ett extra öga på, om det är någon ny i truppen, om någon har gjort många mål eller dylikt.

Berätta hur du lägger upp ditt jobb i skarpt läge.

Jag är på plats 2–3 timmar innan en viktig match. Jag kollar att allt fungerar som tex att koppla upp mig på internet, jag kopplar upp kameror mot wifi osv. Jag sänder bilder direkt från kameran i början av matcherna.

I pauserna sätter jag mig vid datorn och redigerar några bilder snabbt som jag skickar till bildbyrån där skriver jag i vilka spelare som är med på bilderna så det är viktigt att ha koll på vilka man fotograferar.

Efter matchen gör jag klart alla bilder och skickar in sedan är det bara att förbereda sig för nästa match. Det kan bli långa dagar och man får ta rast och äta när det passar, ibland i farten.

Vad tycker du är viktigt att tänka på? 

När man fotograferar sport så måste man ha lite koll på hur just den sporten fungerar, vilket håll anfaller lagen åt? hur lång är en period?  hur många perioder? Det är som med det mesta man måste träna för att bli bra på något.

I detta VM leverera jag bilder åt flera länder så i en match måste man tänka på att få bra bilder på båda lagen och även hålla koll på vilka som gör mål för dom spelarna kan det bli extra viktigt att det ska finnas bilder på senare.

Jag har alltid två kamerahus med mig ifall något skulle hända med kameran. Flera olika objektiv för olika avstånd, från vidvinkel till teleobjektiv.

Efter matcherna så brukar jag gå in på planen och fotografera jubel eller porträtt på spelarna.

Det kan vara mycket att bära på så viktigt att man har bra väskor och ordning på all utrustning.

Vad är det bästa med sådana här jobb?

Sportfotografering är jättekul att fotografera för det är så regisserat, det kan gå hur som helst och ofta så händer det saker man inte är beredd på.

Det är en utmaning för det går snabbt och man tävlar med sig själv om att få just den där bilden från matchen som visar hur just den matchen har varit.


Tack Mats för att du delade med dig av din upplevelse!


Bilder ifrån helgen. Foto: Mats Åstrand