Emma ser fram emot höstens nya programfördjupning Barberare.

22 januari 2021

För dig som väljer Hantverksprogrammet hösten 2021 finns möjligheten att välja programfördjupningen Barberare. Där får du lära dig viktiga grunder inom de olika arbetstekniker en barberare använder sig av. Vi har pratat med Emma som ser fram emot detta.

Emma ser fram emot höstens nya programfördjupning Barberare.

Hej Emma, berätta kort om dig själv. 

-Jag är 27 år. 2013 tog jag studenten ifrån frisörutbildningen på John Bauer här i Gävle. Efter gymnasiet så jobbade jag i Uppsala som frisör samtidigt som jag gick som lärling för att bli barberare.

Idag jobbar jag deltid som lärare här på skolan på Hantverksprogrammet och deltid som barberare på Noomi, jag har gesällbrev som frisör och mästarbrev som barberare.
 

Vad är skillnaden mellan en frisör och en barberare? 

-Skillnaden mellan att vara frisör och att vara barberare är egentligen inte jättestor. Vi är alla i samma bransch och vi brinner för yrket och vi är experter på hår. Men när man jobbar som barberare så är man nischad som herrfrisör. Då klipper man herrklippningar, långa som korta, klipper och rakar skägg.

 

Vad är det roligaste med barberaryrket? 

-Det roligaste med barberaryrket är att man möter så många olika människor. Det är ett serviceyrke och ett väldigt socialt yrke. Som barberare får du skapa en helhet med skägg och hår. I skapandet tycker jag att det är detaljerna som gör helheten.

 

Vad ser du mest fram emot med den nya programfördjupningen?

-Jag tycker att det ska bli superroligt och jag ser fram emot att få dela med mig mina kunskaper och erfarenheter. Det är jättebra för branschen att man kan få en barberarutbildning redan på gymnasienivå för branschen växer snabbt. Det bästa är att eleverna får möjlighet att nischa sig i sitt yrkesval redan under gymnasietiden, jag hade önskat att det fanns när jag gick i skolan.