Jag har haft stor nytta av utbildningens hästkunskap.

4 maj 2020

Från hästskötare till stallchef och beridare i fantastiska stall i både Sverige och Tyskland.

Jag har haft stor nytta av utbildningens hästkunskap.

Hästbranschen är hård man testas både fysiskt och psykiskt nästan varje dag, men jag lovar - det är världens bästa jobb! Inget är ju så fantastiskt som hästar.

Pernilla Hägglund

Hästintresset började tidigt på familjegården i Hudiksvall och har sen dess suttit i stadigt och det har präglat alla mina val säger Pernilla Hägglund 

Under vilka år läste du på Realgymnasiet?

Jag läste naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning mellan 2012–2015. 

Berätta om din tid på Realgymnasiet?

Min utbildning på Realgymnasiet minns jag som väldigt härlig med stor gemenskap i klassen och otroligt lärorik på många sätt. Inte bara inom hästnäringen utan också att ta steget upp i vuxenlivet både i och med att jag pendlade mellan Hudiksvall och Gävle varje dag men också genom att bo borta över den största delen av min APL. Det var just under den längre APL-perioden på Lövsta Stuteri som fick mig att hitta vad jag ville jobba med i framtiden, och det är jag väldigt tacksam för! 

 

Har du jobbat i branschen efter examen?

Ja, det är faktiskt det enda jag har gjort! Jag har jobbat mig upp från hästskötare till stallchef och beridare i fantastiska stall och hos arbetsgivare i både Sverige och Tyskland samt startat upp mitt egna hästföretag. 

På hösten efter examen började jag jobba som hästskötare/unghästryttare hos Helena Reje på Stall Reje i Knivsta.Där jobbade jag i 3år. Våren 2018 åkte jag till Tyskland för att påbörja en anställning i Paul Schockemöhles utbildnings-, tävlings- och försäljningsstall i Mühlen. Efter tiden i Tyskland jobbade jag på Freemount Stable som stallchef och beridare. 


Vad fick du med dig ifrån hästutbildningen som du har haft nytta av i arbetslivet?

Det blev naturligtvis enklare att få jobb i branschen eftersom jag var diplomerad hästskötare. Men för mig har den teoretiska häst- och ridkunskapen varit väldigt mycket värd eftersom jag hela tiden arbetat med ett stort ansvar över hästar och elever.

För att kunna ta hand om och rida hästarna på allra bästa sätt så är det viktigt att först kunna se hur en häst fungerar i dess natur. Allt ifrån deras mag- och tarmsystem till att förstå vad som händer när du tar ett tygeltag på ett visst sätt eller varför hästen reagerar på ett visst sätt i en viss situation. 

Jag fick en väldigt bra grund i hästförståelse helt enkelt! 

 

Vad gör du idag?

Idag jobbar jag som instruktör, beridare och stallpersonal på Ågesta Gård och Ridskola i Farsta utanför Stockholm samtidigt som jag jobbar med mitt egna företag där jag åker ut till kunder och har träningar samt rider deras hästar. 

 

Har du några framtida planer?

Inom ganska snar framtid är min plan att satsa fullt ut på mitt egna företag PH Horses! Under sommaren 2020 flyttar jag upp till Hälsingland. Där kommer jag att bedriva min hästverksamhet med utbildning av både hästar och ponnys på min mammas gård. Det är en dröm som blir sann! 

 

3 tips från Pernilla till dig som vill jobba i hästbranschen.

  •  Om du hittat vad du tror du vill göra - kör hårt på det! Man måste alltid börja från ruta ett, och det ena leder till det andra. 
  •  Våga fråga! Det är det enda sättet att lära sig. Och var öppen för nya sätt att se på saker!
  •  Det är ett hårt yrke som testar en både fysiskt och psykiskt nästan varje dag, men jag lovar att det är världens bästa jobb när man vet att man vill göra det och varför man gör det. Inget är ju så fantastiskt som hästar! 


 Mer om Pernillas egna verksamhet kan du läsa om här.