Snö- och lärorika dagar i Åre.

17 februari 2020

För ett par veckor sedan tillbringade våra Natur och Äventyrsettor fyra dagar i Åre.

Snö- och lärorika dagar i Åre.

Fem sköna och lite galna tjejer bilade tillsammans med natur och äventyrsläraren Fredrik till Åre. Väl på plats så tillbringade dom dagarna tillsammans med elever och lärare ifrån Realgymnasiet i Uppsala.

-På denna resa får eleverna chansen att öva på olika aktiviteter inom vinterfriluftsliv. De läser bland annat kursen Naturguidning 1 och där passar mycket av kursinnehållet in i en sådan här resa. Vi har exempelvis tränat på:

 - Förmåga att organisera, planera och genomföra aktiviteter och naturguidningar. 

- Förmåga att välja, använda, vårda och underhålla redskap och utrustning för olika aktiviteter. 

- Kunskaper om olycksrisker och säkerhetsåtgärder samt förmåga att vidta åtgärder vid olycksfall och tillbud säger Fredrik Ahlkvist.

Vi ber också tjejerna att berätta lite kort om vad de har gjort under dagarna.

-De två första dagarna fick vi testa på utförsåkning och att leda en grupp i utförsåkning. Dag två tränade vi också individuellt på att utveckla vår egna skidåkning. Vi har också testat på att vandra med snöskor, det var en kul upplevelse. De två sista dagarna åkte vi turskidor och längdskidor. Under utflykten med turskidor fick vi lära oss att använda lavinutrustning så som transceiver, spade och lavinsond. Sista dagen då vi åkte längdskidor fick vi lära oss teknik och sedan åka fritt. Vi har även haft teori om lavinräddning. På hemvägen stannade vi på Lundhags för att göra ett studiebesök. 

Vilken var den bästa upplevelsen under resan?

Det absolut bästa var när vi fick möjlighet att åka fritt i hela Åre-systemet och några av oss åkte även snowboard. 

Vad har ni fått för erfarenheter?

Att allt är möjligt. Vi har också och fått mer erfarenhet av laviner och utrustning. 

Vad är det viktigaste ni tar med er ifrån resan?

Att ha kul! Och att det finns många olika saker och aktiviteter man kan göra inom vinterfriluftslivet.

Skulle ni rekommendera Natur & Äventyrsutbildningen till andra? Varför?

Jaaa, för att man får så mycket erfarenheter och lär sig mycket om sig själv och om andra. Vi använder oss av det vi tycker är roligt och vi lär oss massor. Vi tränar på att leda, ta ansvar och att samarbeta. 

Flera av eleverna satsar på att bli skidlärare i framtiden så med tanke på den snöfattiga vintern låg resan verkligen rätt i tiden. Det är också en utmärkt möjlighet att få in många delar av det centrala innehållet i kurserna under en sammanhängande period.

Fredrik Ahlkvist Lärare Natur & Äventyr