Hundutbildningen gjorde mig väl förberedd för arbetslivet.

23 januari 2020

Matilda Äng läste Hundutbildningen hos oss i Gävle under åren 2011–2014. Idag jobbar hon heltid som djurvårdare på utökad nivå på ett av nordens största akutdjursjukhus, AniCura Djursjukhuset Albano i Stockholm.

Hundutbildningen gjorde mig väl förberedd för arbetslivet.

De certifieringar jag erhöll under utbildningen gjorde att jag direkt efter skolan kunde konkurrera på arbetsmarknaden utan vidare studier på högskola.

Matilda Äng

Berätta lite om din tid på Realgymnasiet.

Jag var den enda i klassen som kom från Bollnäs, kände inte en kotte. Det stoppade inte mig från att ha tre riktigt utvecklande år i Gävle. På skolan var det duktiga och kunniga lärare samt bra gästföreläsare. Det är en mysig skola med en ”alla känner alla”-känsla. Då vi redan hade djuren som största intresse gemensamt var det inte svårt att få goda vänner.

 I utbildningen fick vi ha med oss våra egna hundar under lektionstid och det fanns allt ifrån reptiler till hamster på skolan som vi hade delat ansvar om. Vi gjorde flera besök hos skolans samarbetspartner Furuviksparken. Där fick vi lära oss massor om djurhållning. Skoltiden var en riktigt bra tid som gav mig en stadig grund att stå på! Jag fick med mig mycket bra erfarenheter, kunskap och personlig utveckling. Min APL-tid gav mig vänner för livet och jobbmöjligheter efter skolan.


 Vad ville du göra efter din examen?

Jag visste att jag definitivt ville jobba med djur, och då framför allt hundar. Jag funderade mycket på att utbilda mig inom hund och sjukvård – besökshunds team eller liknande.

 Vad gjorde du efter din examen?

Efter examen provade jag på lite av varje och jobbade även i andra branscher än djurbranschen. Mitt bästa jobb var som avbytare på en stor mjölkgård i Orsa. Det var dessutom min gamla APL-plats. Där ansvarade jag själv över gården i en månad. Kalvningar, mjölkning, utfodring med hjälp av traktor och även träning av gårdens Siberian Huskys. Senare på säsongen vann de VM-guld i medeldistans med släde, något jag är mycket stolt över att jag fått vara med och bidra till.


Vad är du mest stolt över på din nuvarande arbetsplats?
 Albano har under de senaste 10 åren vuxit otroligt både kompetens-, storleks-, och resursmässigt. Vi kan idag kalla oss för ett av nordens största akutdjursjukhus med flertalet specialister och docenter inom olika områden.

Jag personligen är stolt över att jag under året 2019 blev certifierad Fear Free-sköterska och

under året varit med och startat upp vår nya beteendemottagning där jag är ansvarig sköterska. Vi fokuserar på de patienter som tycker det är läskigt att gå till veterinären eller som har problem i vardagen ex. har problem med ljudrädsla. Det är otroligt givande då man får tillbaka så mycket när man kan hjälpa patienterna.

  

Vad engagerar dig i ditt jobb. Vad tycker du är viktigast?
Att varje dag få träffa fantastiska djur och göra skillnad för dem och deras djurägare. Jag brinner för de rädda patienterna och försöker alltid jobba så stressfritt för djuren som möjligt.

Vad har du för planer/mål i framtiden?
 Jag vill fortsätta utvecklas inom min yrkesroll och har precis certifierats som Fear Free sköterska. Det var en stor milstolpe och öppnade upp en möjlighet att få jobba med det jag brinner mest för – beteende. Nästa steg blir att utveckla vår beteendemottagning och hjälpa fler rädda och stressade djur.

 

 Har du några tips till dem som vill arbeta inom samma bransch som du?

  • Har du möjlighet att ta D9 via skolan, gör det! Det gör dig attraktiv som anställd och det öppnar upp fler dörrar.
  • Förbered dig för att jobba inom ett yrke där stressnivån är hög, man har ofta hög arbetsbelastning och lönen kanske inte alltid speglar det jobb man lägger ner...

 Men det finns inget härligare än att träffa och få vårda djur som behöver hjälp och att sedan kunna se dem åka hem piggare och friska till sina mattar och hussar