Xantippa Blyckert , Sällskapsdjur & Djursjukvård

Xantippa jobbar idag på Specialistdjursjukhuset i Strömsholm

Xantippa jobbar idag på Specialistdjursjukhuset i Strömsholm

Just nu jobbar jag som Djurvårdare med d9 på specialistdjursjukhuset Strömsholm, där jag började som lärling under mitt sista år på Realgymnasiet. Efter jullovet blev jag tillfrågad om jag var intresserad av ett sommarjobb, vilket jag sa ja till. Så 3 dagar efter studenten började jag min första dag på djursjukhuset. Efter 2 veckor blev jag tillfrågad om jag ville stanna efter sommarjobbet. Självklart, sa jag!

Xantippa Blyckert

Varför valde du Realgymnasiet?

Jag valde realgymnasiet för att jag ville plugga något som jag hade intresse för. Jag visste inte vad jag skulle göra efter gymnasiet eller vad jag ville bli när jag blev ”stor”, så därför tänkte jag att en djurvårdslinje skulle passa perfekt! REAL gav mig ett mycket gott intryck under gymnasiemässorna och de öppna husen jag var på. Det kändes verkligen som att lärarna ville lära eleverna vettiga saker och det kändes väldigt personligt. De tog sig tid med varje fråga och det kändes som att skolgången skulle kunna bli lika dan.

Vad var det bästa med dina år på Real?

Det bästa med REAL under mina år där var de fantastiska lärarna, som tog sig tid att lära ut så att jag förstod. Vissa ämnen och uppgifter var ordentligt kluriga, men vi kunde alltid hitta en lösning tillsammans som gjorde att jag klarade av allt. Det har känts tryggt att få ha lärare som faktiskt bryr sig om varje elev. Det har även varit fantastiskt att kunna ha så mycket praktiska lärostunder. Jag själv lär mig mycket snabbare, bättre och kommer ihåg mer om jag får göra något praktiskt, snarare än att bara läsa mig till kunskap.

Vad gör du nu?

Just nu jobbar jag som Djurvårdare med d9 på specialistdjursjukhuset Strömsholm, där jag började som lärling under mitt sista år på REAL. Efter jullovet blev jag tillfrågad om jag var intresserad av ett sommarjobb, vilket jag sa ja till. Så 3 dagar efter studenten började jag min första dag på djursjukhuset. Efter 2 veckor blev jag tillfrågad om jag ville stanna efter sommarjobbet. Självklart, sa jag!

Så där är jag nu. Jag är på vårdavdelningen, där de inlagda patienterna ligger, på intensivvårdsavdelningen där de sjukaste djuren ligger, samt att jag får hjälpa till på ultraljudet, mottagningen samt röntgen. Det jag framförallt gör är att medicinera, rasta och mata djuren på vårdavdelningen och intensivvårdsavdelningen. På ultraljud, röntgen och mottagning blir det mest att ta patienter till och från dit de ska.

Vad har du för tips och råd till niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval?

Det absolut viktigaste, tycker jag, är att du ska välja något som intresserar dig. Är du intresserad av djur rekommenderar jag skarpt REALs djurvårdslinje! Ställ mycket frågor om skolgången och skolan. Var inte rädd att ställa frågor så du känner dig trygg så att valet känns rätt till slut.

Vad har du för framtidsplaner?

Just nu är jag rätt nöjd med där jag är. Jag har några ideér på vidareutbildningar jag är lite sugen på, t.ex. etologikurs, eller plugga vidare till legitimerad djursjukvårdare samt har jag börjat fundera lite på smådjursveterinär, då det är stor brist på dom. Men som sagt, just för tillfället är jag nöjd och fortsätter som djurvårdare ett tag till!